393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Többgenerációs házban élsz? Segítünk, mit vigyél a jegyzőhöz, hogy biztosan megkapd az igazolást

10perc.hu
2022. 09. 21.
Többgenerációs házban élsz? Segítünk, mit vigyél a jegyzőhöz, hogy biztosan megkapd az igazolást

Az eljáró hatóság a szeptember végéig beadott kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról.

A többgenerációs házban élők is nagyobb mennyiségű gázhoz juthatnak kedvezményes áron a 2022. szeptember 9-én megjelent kormányrendelet alapján. Ehhez azonban a település jegyzőjétől hatósági bizonyítványt kell beszerezniük. De mi szükséges ehhez az igazoláshoz? Ebben segítünk a bankmonitor.hu szakértőinek segítségével.

Már csak meghatározott mennyiségű földgázt kaphatunk rezsicsökkentett áron. 2022. augusztus elejétől évi 1729 köbméter földgázt – átlagos fűtőértékből kiindulva – kaphatunk kedvezményes áron. Ha ennél nagyobb mennyiséget fogyasztanánk, akkor a többletért nagyságrendileg hétszeres árat kellene fizetnünk, ugyanis azt a piaci, 747 Ft/m3 áron számlázzák ki.

A kedvezményes mennyiségre felhasználási helyenként, azaz mérőóránként vagyunk jogosultak. Ez azt is jelenti, hogy ha két külön lakásunk van külön mérőórával, akkor mindkét helyen külön-külön jogosultak vagyunk a 1729 köbméter gáz felhasználására kedvezményes áron.

A társasháznak, lakószövetkezetnek minősülő felhasználók esetében eddig sem volt gond: a műszakilag önálló lakóegységek száma alapján határozták meg hogy mennyi gázt fogyaszthatnak el kedvezményes áron. A társasháznak nem minősülő többgenerációs házak esetében pedig a szeptember 9-én kihirdetett kormányrendelet nyújt megoldást.



Az ilyen épületeknél ugyanis a település jegyzőjéhez lehet fordulni, aki egy igazolás beadását követően 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az önálló lakóegységek számáról. Ezt az igazolást lehet benyújtani a gázszolgáltató felé és a következő hónaptól már az épületben található lakóegységenként lehetünk jogosultak a kedvezményes gázra. Fontos, hogy legfeljebb négy lakás szerepelhet az igazoláson.

A kérelmet személyesen az ügyfélszolgálaton, postán, vagy az ügyfélkapunk keresztül e-papíron is be lehet nyújtani. De nézzük, mi kell ahhoz, hogy valaki megkapja a jegyzőtől a kedvezményes fogyasztáshoz kellő igazolást. Nos, az alábbiakra lenne szükség:

- Kérelem, amely tartalmazza az ingatlan, a lakások címét, a kérelmező nevét, címét, telefonszámát, e-mail címét.

- Nyilatkozat a kormányrendeletben meghatározottaknak megfelelően a lakóegységek számáról.

- Amennyiben van, használatbavételi engedély.

- A lakások alaprajza szintenként, amely lehet kézzel rajzolt is, de arányos.

CSOK esetében nincs szükség hatósági bizonyítványra, feltéve, ha a támogatásból meglévő lakások, házak emeletén, tetőterében alakítanak ki új lakóegységet. Fontos, hogy a földszint és a tetőtér tulajdonosa eltérő kell legyen. Ilyenkor ha nincs külön gázóra, vagyis egyetlen felhasználási helynek minősül a két lakrész, nem kell társasházzá alakítani az ingatlant, sőt hatósági bizonyítványra sincs szükség a jegyzőtől.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek