395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Tippelj, meddig marad a jegybank élén Matolcsy György! Az MNB elnöke ízekre szedte a kormány gazdaságpolitikáját

10perc.hu
2022. 12. 05.

Súlyos állításokat fogalmazott meg ma a Magyar Nemzeti Bank elnöke a magyar gazdasággal kapcsolatban, szinte minden hibás szerinte, amit a kormány csinál.

Sokan máris az öszödi beszédet emlegetik, ami annak idején végül előbb utcai megmozdulásokat, majd Gyurcsány Ferenc bukását eredményezték. Hogy mindez miért került most sokadszor is elő? Nos, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ízekre szedte az Orbán-kormány válságkezelését és jelenlegi gazdaságpolitikáját.

Az RTL megszerezte a beszéd teljes felvételét, ami alapján kijelenthető, ilyen bírálatot belülről senki sem mert kimondani a kormány munkájával kapcsolatban. A jegybankelnök kijelentette, itt az idő, hogy a félrebeszélés helyett szembe nézzen mindenki azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

Matolcsy György szerint a hazai pénzügyi és makrogazdasági mutatók az EU-ban az első-második legrosszabbak, jövőre már a legrosszabbak lesznek, és a 15-18 százalék közt várható infláció a legmagasabb lesz az EU-ban. Közölte, azt is abba kellene már hagyni, hogy az infláció ilyen elszállását a szankciókra és a háborúra fogjuk, ugyanis annak egy oka van: a 2021 nyarától egyre emelkedő energiaárak.



Az MNB elnöke szerint a kormány válságkezelése az elmúlt 6 hónapban hibás volt, változtatni kell rajta. Ugyanis az ársapkákkal egyenesen visszatér az ország a szocializmusba, ám a most alkalmazott módszerekről már akkor kiderült, hogy használhatatlanok. Ugyanakkor azt állítja, Magyarország olyan tartalékokkal rendelkezik a családoknál, vállalkozásoknál, aminek bevonása a válságkezelésbe eredményekhez vezethet.

Matolcsy úgy fogalmazott, jelenleg felejtsük el az eurózónához való csatlakozást, mert sokkal messzebb vagyunk ettől, mint 2019-ben. Ugyanis Magyarország most képtelen lenne megfizetni ennek az árát és képtelen lenne visszatérni a növekedési pályára.

Kijelentette, a magyar gazdaságpolitika, és ezen belül az iparpolitika túlértékeli az autógyártást, aminek a hozzáadott értéke 18 százalék, szemben a kreatív iparok 70 százalékával szemben. Jó a járműipar, de túlértékelt a felzárkózáshoz való hozzájárulása. Az élelmiszerinfláció döntő okaként az alacsony termelékenységet jelölte meg, szerinte az ágazat monopolizált, nincs verseny.



A Magyar Nemzeti Bank kéri, követeli azt, hogy a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára és nyerjük meg újból az évtizedet – jelentette ki mondandója végén.

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán azt írta, „a Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat”. A Pénzügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a jegybank független intézmény, elnöke elmondhatja a véleményét.

Mi csak arra vagyunk kíváncsiak, vajon meddig fogják Matolcsy Györgynek hívni a Magyar Nemzeti Bank elnökét…

Főkép forrása:
RTL Híradó
Címkék:
#MNB

Hirdetés

További cikkek