393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Teljes a káosz Dél-Afrikában a szupermutáns vírusvariáns miatt

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 11. 28.

A Dél-afrikai Köztársaság mostanáig is a világ egyik legszigorúbb intézkedéscsomagját foganatosította a járvány feltartóztatása érdekében: az országban tilos az alkohol és a cigaretta árusítása, s az egyes tartományok közötti utazások is be vannak tiltva a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében.

A világ számos országa lezárta repülőtereit a dél-afrikai járatok előtt az omikron névre keresztelt szupermutáns dél-afrikai felbukkanását követően. A Dél-afrikai Köztársaság, illetve a vele szomszédos országok, egy teljes régió vált teljesen elszigeteltté: az itt élők egyik pillanatról a másikra váltak persona non grata-vá a glóbuszon.

Azonnali hatállyal megtiltották a Dél-Afrikából, illetve a vele szomszédos országokból érkező helyi állampolgárok fogadását a repülőtereken. Az amszterdami Schiphol Repülőtéren mintegy 600 utast helyeztek „karanténba” a kifutópályán az eluralkodott pánik következtében. A legtöbb országban, köztük Magyarországon is, csak európai vagy saját állampolgárokat engednek be az országba, akik azonnal karanténba kerülnek. 

„Teljes a káosz. Senki nem tudja megmondani nekünk, mikor utazhatunk. A decembert az Egyesült Államokban szerettük volna tölteni, most pedig, egyik pillanatról a másikra itt ragadtunk a repülőtéren – mondja Steve Lawrence dél-afrikai állampolgár, aki családjával az OR Tambo reptéren, Afrika egyik legforgalmasabb légikikötőjében ragadt az egész világot sokkoló vírusmutációval kapcsolatos fejlemények hatására.

A Dél-afrikai Köztársaság mostanáig is a világ egyik legszigorúbb intézkedéscsomagját foganatosította a járvány feltartóztatása érdekében: az országban tilos az alkohol és a cigaretta árusítása, s az egyes tartományok közötti utazások is be vannak tiltva a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében. A lakosság 23,8 százaléka vette fel mindkét oltást, ami Európával összehasonlítva alacsonynak tűnhet, ugyanakkor afrikai viszonylatban kiemelkedően jó adat.

A fekete kontinens országaiban ugyanis mindössze 7 százalékon áll az átlagos vakcinázottság. A napi esetszámok 13-szorosukra ugrottak november eleje óta, szombaton 3220 új esetet jelentettek, miközben nyolcan vesztették életüket. A közel 60 milliós népességű országban mintegy 90 ezer halálos áldozatot szedett a vírus a pandémia kitörése óta. A dél-afrikaiak igazságtalannak érzik országuk karanténba helyezését.


A Dél-afrikai Köztársaság mostanáig is a világ egyik legszigorúbb intézkedéscsomagját foganatosította a járvány feltartóztatása érdekében    Fotó: aljazeera.com


„Naivitás a fejlett világ részéről azt feltételezni, hogy ily módon fel tudják tartóztatni a vírusvariáns terjedését. A valóság az, hogy a vírus már megtalálta az utat ezekbe a társadalmakba is olyan személyek közvetítésével, akik nem is jártak Dél-Afrikában, s még csak kapcsolatba sem kerültek dél-afrikaiakkal” - jelentette ki Shabir Madi dél-afrikai vakcinológus az Al-Jazeera pánarab hírcsatornának.

Hozzátette, az a tény, hogy itt észlelték először az új variánst, még nem teszi azt dél-afrikai eredetűvé. Országában a világ egyik legjobb vírus szekvenáló rendszerét működtetik, mivel sok évtizedes tapasztalatuk van a HIV és tuberkolózis kezelésében. Sikeresen kezelték a pandémiát mostanáig, s most úgy tűnik, saját sikerességük áldozataivá válhatnak.

A légiközlekedés blokkolása súlyos csapást jelent a dél-afrikai gazdaságra, hiszen a bevételek jelentős része származik az idegenforgalomból. 2020-ban a turisztikai iparág 10 milliárd dollár árbevételtől esett el a foglalások visszamondása, a külföldi turisták elmaradása következtében. Mindezt a jelenre fordítva számításaik szerint hetente 10 millió dollár veszteség érheti őket a tengerentúli járatok törlése, a be-, illetve kiutazás tiltása következtében.

„A turizmus az egyik fő munkaadó szektor a dél-afrikai gazdaságban: a teljes lakosság 4,5 százaléka dolgozik itt, az éves GDP 3 százalékát állítva elő. Ez az egész olyan, mint egy horrorfilm megismétlése. Az iparág éppen kezdett magához térni az utóbbi évek megpróbáltatásai után, s most újra lecsap ránk a vírus – mondta Franck Leya, az Honest Travel Experinece munkatársa.

A dél-afrikai kormány és a magánszektor azonnal erőteljes lobbizásba kezdett a repülőjáratok tengerentúli újraindítása érdekében, mondván, azért büntetik őket, mert elmondták az igazságot. Ha a világ nem oldja fel a repülési tilalmat Dél-Afrikával szemben, Fekete-Afrika legfejlettebb országa szándéka szerint nemzetközi bíróságra viszi az ügyet.

Főkép forrása:
aljazeera.com

További cikkek