EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

A társadalmi elszigeteltség káros egészségügyi kockázatokkal jár

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Illusztráció (freepik.com)

A magány harmadával növelheti a szívinfarktus vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.

A társadalmilag elszigetelt egyének körülbelül 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el stroke-ot vagy szívrohamot. - írja a Study Finds. Akármelyik bekövetkezik, fenn áll az elhalálozás kockázata.

A Kaliforniai Egyetem tudósai által végzett kutatás 40 évnyi tanulmányi anyag összegyűjtéséből áll.

A társadalmi elszigeteltség és a magány egyaránt káros egészségügyi következményekkel jár - mondta Dr. Crystal Wiley Cené, a kutatás vezetője. 29-32 százalékkal növeli a szívbetegség vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.

Azt is megállapították, hogy a kockázat az életkor előrehaladtával növekszik olyan élettényezők miatt, mint az özvegység és a nyugdíjazás. Az Egyesült Államokban a 65 év felettiek csaknem egynegyede szociálisan elszigetelt, a magány előfordulása pedig közel a felére emelkedett.

A kutatás későbbi fázisában az is világossá vált, a probléma azonban egyre inkább a fiatalokat érinti. Vagyis a 18-22 évesek, a „Z generáció” a „legmagányosabb generáció”. Az ok vissza vezethető a közösségi média használatára és a szemtől szembe való kommunikáció egyre kisebb mértékben történő használatára.
Hirdetés
Hirdetés