393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A társadalmi elszigeteltség káros egészségügyi kockázatokkal jár

10perc.hu
2022. 08. 08.

A magány harmadával növelheti a szívinfarktus vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.

A társadalmilag elszigetelt egyének körülbelül 30 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek el stroke-ot vagy szívrohamot. - írja a Study Finds. Akármelyik bekövetkezik, fenn áll az elhalálozás kockázata.

A Kaliforniai Egyetem tudósai által végzett kutatás 40 évnyi tanulmányi anyag összegyűjtéséből áll.

A társadalmi elszigeteltség és a magány egyaránt káros egészségügyi következményekkel jár - mondta Dr. Crystal Wiley Cené, a kutatás vezetője. 29-32 százalékkal növeli a szívbetegség vagy a stroke okozta halálozás kockázatát.

Azt is megállapították, hogy a kockázat az életkor előrehaladtával növekszik olyan élettényezők miatt, mint az özvegység és a nyugdíjazás. Az Egyesült Államokban a 65 év felettiek csaknem egynegyede szociálisan elszigetelt, a magány előfordulása pedig közel a felére emelkedett.

A kutatás későbbi fázisában az is világossá vált, a probléma azonban egyre inkább a fiatalokat érinti. Vagyis a 18-22 évesek, a „Z generáció” a „legmagányosabb generáció”. Az ok vissza vezethető a közösségi média használatára és a szemtől szembe való kommunikáció egyre kisebb mértékben történő használatára.

Főkép forrása:
Illusztráció (freepik.com)

További cikkek