393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Szigorodnak jövőre a jótállási szabályok

10perc.hu
2021. 10. 22.
Szigorodnak jövőre a jótállási szabályok

Európai Uniós irányelvek átültetése miatt 2022. január elsejével drasztikusan átalakul a fogyasztói adásvételi szerződésekre irányadó hazai szabályozás, ami minden vállalkozást, amelynek közvetlenül, vagy közvetetten „köze” van a fogyasztókhoz, érint.

Már most érdemes tanulmányozni a jótállással kapcsolatos, 2022. január 1-től érvénybe lépő új szabályozást tartalmazó 373/2021. (VI.30.) Kormányrendeletet, ugyanis jövőre drasztikus változások lépnek érvénybe. Ezek az új szabályok már nemcsak a fogyasztóval közvetlenül szerződő, eladó fél, vagyis a kiskereskedői pozícióban lévő forgalmazókra lesznek érvényesek, hanem a termékek gyártóira is.

Jövő év elejétől azok a gyártók, akik a termékük tartósságára jótállást nyújtanak, kötelesek lesznek ún. jótállási nyilatkozatot, méghozzá előírt tartalommal és jól érthető szövegezéssel, magyar nyelven a fogyasztó rendelkezésére bocsátani. A „tartósság” alatt a  termék azon képességét érti a jogszabály, hogy az megőrizze a megkövetelt funkcióit és teljesítményét a szokásos használat mellett.

A gyártói jótállási nyilatkozatban rögzíteni kell a jótállásra kötelezett nevét és címét, meg kell jelölni a jótállással érintett árut és elő kell adni a fogyasztó által a jótállás érvényesítése érdekében követendő eljárást és a jótállás feltételeit. Ugyanakkor egyértelműen tájékoztatni kell arról is a fogyasztót, hogy ez a kereskedelmi jótállás nem érinti a kellékszavatossági jogait.



Amint azt Nagy Andrea Magdolna, a CERHA HEMPEL fogyasztóvédelmi praxisának vezetője a 10perc.hu kérdésére elmondta, a fogyasztók hibás teljesítés esetében közvetlenül a gyártóhoz fordulhatnak kijavítási, vagy termékcsere igénnyel, a tartósságra vonatkozó jótállás teljes időtartama alatt. Ráadásul vita esetében nem a fogyasztónak kell az igazát bizonyítania, hiszen a bizonyítási teher arra vonatkozóan, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett, a jótálló félen van.

Kizárólag akkor mentesül a gyártó a gyártói jótállás alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítést követően keletkezett, pl. azáltal, hogy a fogyasztó szakszerűtlenül kezelte, használta a terméket. Ez a kereskedelmi, avagy gyártói jótállás nem keverendő össze ugyanakkor a kötelező jótállással. Utóbbi az eladó vállalkozásokat terheli, a tartós fogyasztási cikk eladási ára függvényében, sávosan 1-2-3 év időtartamra, vagy a vállalkozásokat új építésű lakások esetében.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek