Mai névnap:

Szeptember 30-ig meghosszabbították a hitelfizetési moratóriumot

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

A módosítást követően a törlesztőrészlet megfizetése alól 18 hónapig mentesülhetnek az adósok.

Jó hír az adósoknak, ismételten meghosszabbították a hitelek visszafizetésének moratóriumát. Megjelent az erről szóló kormányrendelet, amely alapján szeptember 30-ig minden adós számára meghosszabbítják a törlesztés szüneteltetését.

Ez pedig azt jelenti a bankmonitor.hu szakértői szerint, hogy a törlesztőrészlet megfizetése alól 18 hónapig mentesülhetnek az adósok. Sőt, várhatóan ezt követően is velünk marad valamilyen formában a hitelmoratórium.

Nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy a moratórium miatt nem engednek el tartozást, kölcsön a szüneteltetés alatt is kamatozik. A felhalmozott kamatot pedig a hátralévő futamidő alatt a normál törlesztőkkel együtt egyenlő részletekben kell megfizetni, igaz, erre a kamatrészre már további kamatot nem számíthat fel a pénzintézet.


Megjelent a kormányrendelet, amely alapján szeptember 30-ig minden adós számára meghosszabbítják a törlesztés szüneteltetését     Fotó: freepik.com


Előírás továbbá, hogy a havi fizetési kötelezettség összege nem emelkedhet a szüneteltetést követően a moratóriumot megelőző mértéke fölé, ráadásul a hosszabb futamidő miatt a havi részlet nem fog emelkedni, a teljes visszafizetendő összeg viszont igen.

A moratóriummal kapcsolatban hajlamosak vagyunk megfeledkezni a folyószámlahitelről és hitelkártyáról, hiszen ezek összege általában relatív alacsony. Az MNB ajánlása alapján a moratórium alatt felhalmozott kamatot egy meghatározott futamidő alatt – jó gyakorlat lehet az egy év – kell egyenlő részletekben visszafizetni. Ez azonban azt is jelenti, hogy a fizetési kötelezettségünk mindenképpen meg fog emelkedni a moratóriumot követően a hitelkeretek esetében.

Nagy a bizonytalanság a moratórium sorsát illetően, több hírt is lehetett hallani arról, hogy valamilyen formában a törlesztés szüneteltetése az új határidőt követően is velünk marad. Viszont valószínűleg már nem lesz mindenki számára elérhető a szüneteltetés: azt csak a veszélyeztetett, rászoruló adósoknak fogják tovább biztosítani.Elküldés e-mail-en Elküldés Viber-en
Hirdetés
Hirdetés