393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Szép dolog a bizalom, de jobb, ha minden le van papírozva

10perc.hu
2022. 06. 21.
Szép dolog a bizalom, de jobb, ha minden le van papírozva

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) legfrissebb adataiból kiderült, hogy 10 százalékkal megnőtt egy év alatt hazánkban a házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződések száma.

Egyre többen kötnek házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést, hogy tisztázzák vagyonjogi viszonyaikat. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) legfrissebb adataiból kiderült, hogy tavaly kilenc százalékkal több ilyen dokumentum került nyilvántartásba, mint 2020-ban.

Elsősorban azok kötnek vagyonjogi szerződést, akik nem az első kapcsolatukban élnek, vagy jelentősebb vagyonnal rendelkeznek. Egyre többen szerződnek azonban azért is, hogy elkülönítsék az egyik fél vállalkozását érintő adósságot, és ezzel egy probléma esetén megóvják a közös családi vagyon egy részét.

Érvényes házassági vagy élettársi vagyonjogi szerződést kizárólag közjegyzői okiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglaltan lehet kötni, az otthon, egymás között írt megállapodás akkor is érvénytelen lesz, ha azt tanúk is aláírták. Ráadásul sok megállapodás nem szerepel a nyilvántartásban, így viszont harmadik féllel - például egy bankkal - szemben nem feltétlenül hatályos.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek