393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

A szabadság égő fáklyája

10perc.hu/moszkvater.com
2022. 01. 16.

Ötvenhárom éve, ezen a napon Jan Palach a prágai tavasz eltiprása elleni tiltakozásul a Vencel téren felgyújtotta magát. Drámai cselekedete – aki három nappal később belehalt sérüléseibe – hatalmas visszhangot váltott ki a szabad világban, és a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás jelképévé tette a fiatal egyetemistát.

Prága, 1969. január 16., a Vencel tér. Egy ifjú prágai egyetemista, Jan Palach érkeztére senki sem figyel fel. A fiatalember odament a szökőkúthoz, levette a kabátját, leöntötte magát egy táskából elővett, éter feliratú üvegből, majd felgyújtotta önmagát. Átugrotta a járda korlátját, és az autók között futva indult a Vencel-szobor felé. Sosem ért el odáig, hiszen nem messze végcéljától összeesett.

A járókelők az első pillanatok döbbenetéből felriadva megpróbálták eloltani a fáklyaként lángoló fiatalt, aki mindeközben annyit kért tőlük, mielőtt elveszítette volna az eszméletét, hogy a táskájában található levelet – melyben megindokolta a tettét – hangosan olvassák fel.

Az egyre nagyobb tömeg így értesült arról, hogy Jan Palach a prágai tavasz eltiprása, a Varsói Szerződés brutális katonai beavatkozása elleni látványos tiltakozásként saját magát áldozta fel. Noha a Szovjetunió uralta keleti blokkban agyonhallgatták Palach tettét, addig a demokratikus világban a kommunista ellenes küzdelem jelképévé vált.


2018-ban mutatták be Robert Sedlácek rendező Palach című játékfilmjét, amelynek forgatókönyvét Eva Kanturková, a Charta 77 egykori ellenzéki mozgalom szóvivője írta    Fotó: Tres Bohemes


A kommunista diktatúrával szembeni ellenállás szimbólumává váló fiatal három napig élt még elképesztő fájdalmak között, ugyanakkor szinte végig az eszméleténél maradva. A 20 esztendős Palach testének 85 százaléka megégett, és már a kórházba szállítását követően mindenki tudta, esélye sem lesz túlélni a súlyos, másod-, illetve harmadfokú égési sérüléseket.

Január 19-én, délután fél négykor meghalt. Holttestét még azon az estén átvitték a törvényszéki orvostani intézetbe, ahol Olbram Zoubek szobrász elkészítette halotti maszkját. A temetése rendszerellenes demonstrációvá vált, megoszlanak a híradások arról, hogy félmillióan vagy 750 ezren kísérték el utolsó útjára.

Országszerte spontán tüntetések zajlottak, éhségsztrájkok kezdődtek, és ekkoriban az sem volt kizárt, hogy kitör egy forradalom a kommunista állam ellen. Ami igazán megdöbbentő volt, az az, hogy hiába kérte, ne kövessék mások a tettét, Milan Černý kutatása szerint összesen 29 esetben történt hasonló önégetés.


Az önégetés mementójaként az egykori helyszínen, a Vencel téren a Nemzeti Múzeum előtti járda kövei közül egy kereszt emelkedik ki     Fotó: wikipedia


1969. január 16. és 31. között a cseh rendőrség tíz önégetést rögzített Csehországban, Morvaországban és Sziléziában, valamennyi a diktatúra elleni tiltakozásul. Többek között egy 17 éves magyar fiú, Bauer Sándor, aki 1969. január 20-án a Nemzeti Múzeumnál gyújtotta fel magát. Ő szintén három nappal élte csak túl tettét.

Az 1989-es bársonyos forradalom után Jan Palach nemzeti hősé, és az önfeláldozás jelképévé vált, és az önégetés mementójaként az egykori helyszínen, a Vencel téren a Nemzeti Múzeum előtti járda kövei közül egy kereszt emelkedik ki.


A teljes cikket elolvashatja a moszkvater.com portálon.

Főkép forrása:
wikipedia

További cikkek