EUR: 385,90 Ft
USD: 354,52 Ft
CHF: 387,16 Ft
GBP: 436,63 Ft
RON: 78,41 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

Szabad az út a Lánchídon, a gyalogosoknak viszont még várniuk kell

Belföldi hírek
10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Átadták a Lánchidat, a gyalogosok nem használhatják a jövő nyár végéig.

A hídon egyelőre csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járművei, valamint a taxik, a segédmotoros kerékpárok, a motorosok, a kerékpárosok, valamint a mikroközlekedési eszközöket használók közlekedhetnek, a gyalogosok a tervek szerint a jövő nyár végétől használhatják az átkelőt.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az eseményen úgy fogalmazott: a Lánchíd legyen híd jelen és jövő között, és ne csak Budát és Pestet kösse össze, hanem a megosztott és szétszabdalt országot is.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán (Karácsony Gergely főpolgármester a Lánchíd felújított útpályájának megnyitóján 2022. december 16-án.)A városvezető felidézte: a híd egy olyan korszakban született, amikor Magyarország egyszerre képviselte a haza és a haladás ügyét, és amikor nem volt kérdés, hogy "Magyarország vagy Európa, hiszen világos volt, hogy Magyarország és Európa".

A híd felújításával együtt abban bíznak, hogy Magyarország újra ilyen hely lehet - tette hozzá a főpolgármester, aki köszönetet mondott az építőknek, a tervezőknek, a BKK-nak a munkájukért, illetve a budapestieknek az elmúlt 18 hónapban és az azt megelőző, várakozással teli 20 évben tanúsított türelemért.

Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója közölte, hogy pontosan 548 nappal a tavaly júniusi teljes lezárás után, időre és az előre meghatározott költségkereteket betartva átadhatják az ideiglenes forgalomnak az útpályát.

A BKK azt is közölte, hogy a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azok számára, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel utaznak.

A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 első fél évében születik döntés a budapestiek véleményének kikérésével. Vagyis a fővárosiak, féléves tesztidőszak után, megalapozottan határozhatnak arról, mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.