393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Stílusosan, vonattal érkeztek Kijevbe az unió meghatározó tagállamainak vezetői

10perc.hu/FG
2022. 06. 17.
Stílusosan, vonattal érkeztek Kijevbe az unió meghatározó tagállamainak vezetői

A francia elnök, a német kancellár és az olasz miniszterelnök Klaus Iohannis román elnökkel kiegészülve tárgyalásokat folytattak Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az ukrajnai fegyverszállításokról, valamint az ország uniós tagjelölti státuszának megadásáról.

Vonattal utazott Lengyelországból az ukrán fővárosba Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz miniszterelnök a tegnapi nap folyamán. A történelmi látogatás során az európai vezetők kijelentették, Ukrajnának azonnali uniós tagjelölti státuszt kell kapnia.

Az Európai Bizottság várhatóan ma tesz hivatalos javaslatot Ukrajna és Moldova tagjelöltségének megadására. A francia elnök, a német kancellár és az olasz miniszterelnök Klaus Iohannis román elnökkel kiegészülve tárgyalásokat folytattak Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel az ukrajnai fegyverszállításokról, valamint az ország uniós tagjelölti státuszának megadásáról.



A tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón Scholz kancellár kijelentette: Ukrajna az európai családhoz tartozik. Hozzátette ugyanakkor, hogy az uniós tagság elnyerése szigorú feltételekhez kötött, melyeket valamennyi jelöltnek teljesítenie kell. Közülük a demokráciát és a jogállamiságot említette hangsúlyosan a német kormányfő.

Zelenszkij további sürgős fegyverszállítmányokat kért nyugati tárgyalópartnereitől, hogy feltartóztathassák a Kelet-, illetve Dél-Ukrajnában támadó orosz alakulatokat. Macron elnök bejelentette, hogy Franciaország további hat Ceasar howitzert küld Ukrajnának a következő hetekben. Tizenkét Ceasar tüzérségi önjáró löveg már a korábbiakban le lett szállítva az ukrán félnek.



Franciaország arról egyeztet Ukrajnával és Romániával, hogy keleti szomszédunk aktívan kapcsolódjon be az ukrajnai gabonaexportba. Odessza közel fekszik az ukrán-román határhoz, a román fél a dunai hajózási útvonalon, illetve vasúton biztonságosan szállíthatná az ukrán gabonát Európába amíg a Fekete-tengeri kikötők orosz blokád alatt állnak – jelentette ki Emmanuel Macron francia köztársasági elnök.

Főkép forrása:
France24

További cikkek