393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Sokáig akarsz élni? Eláruljuk a hosszú élet titkát

10perc.hu
2022. 12. 07.
Sokáig akarsz élni? Eláruljuk a hosszú élet titkát

Egy kutatócsoport 8 éven át vizsgált 13 ezer 50 év feletti amerikai embert, és kiderült, hogy a céltudatos embereknek kevesebb esélyük van az elhalálozásra.

Egy kutatócsoport 8 éven át vizsgált 13 ezer 50 év feletti amerikai embert. A kutatás eredménye azt igazolta, hogy azok akik életüket különösen céltudatosan élik, mintegy 15% kockázatot mutattak bármilyen okból bekövetkező elhalálozásra, még azokál, akik a legalacsonyabb céltudatossággal élik mindennapjaikat 37%-ra ugrott ez a szám - írja az UsNews.

„Az életcélt úgy határozzuk meg, hogy az emberek milyen mértékben érzékelik az életüket az irány és a cél érzéseként” – mondta Koichiro Shiba, a vezető szerző, a Bostoni Egyetem Közegészségügyi Karának epidemiológiai adjunktusa. A nagyobb céltudat pedig összefügg a korai halálozás kockázatával minden fajhoz és etnikumhoz tartozó emberek körében – tette hozzá.

2006 és 2008 között a résztvevőket arra kérték a kutatók, hogy egy kérdőívben tüntessék fel, hogy mennyire élik céltudatosan az életüket. Ez alapján besorolták őket "alacsony", "közepesen alacsony", " közepesen magas" valamint "magas céltúdatú" csoportokba.

Ezután a haláleseteket az elkövetkező 8 évben nyomon követték. Minél magasabb volt a célok szintje, annál kevesebb halálozás történt. Shiba szerint a cél valószínűleg arra készteti az embereket, hogy jobban vigyázzanak magukra.


Ha hosszabb és egészségesebb életet szeretne élni, legyen elfoglalva valamivel, ami fontos Önnek    Fotó: Freepik


“Azok az emberek, akiknek világos céljaik és terveik vannak, némi várakozással és várakozással tekintenek a jövőbe, hogy valami értelmes dolgot valósítsanak meg. Ez okot ad az embereknek arra, hogy vigyázzanak testi és lelki egészségükre, hogy végül élvezhessék munkájuk gyümölcsét."- mondta James Maddux, a Fairfax-i George Mason Egyetem Jólét-fejlesztési Központjának vezető tudósa.

“A cél megléte napi alternatívát jelent a múlt sajnálatával vagy a jövő miatti aggódással töltendő idő helyett” – tette hozzá. Szerinte "Azok az emberek, akik azt hiszik, hogy jól haladnak a fontos célok elérése terén, általában boldogabb emberek, és sok kutatásból tudjuk, hogy a boldog emberek jobban viselik magukat, mint a boldogtalanok".

A célok és tervek kidolgozása olyasvalami, amit az emberek megtanulhatnak. "Ha hosszabb és egészségesebb életet szeretne élni, legyen elfoglalva valamivel, ami fontos Önnek"- tanácsolta Maddux.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek