393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A sok eső és a kevés folyadék növeli a fejfájás kockázatát

10perc.hu/Kun Mónika
2021. 05. 20.
A sok eső és a kevés folyadék növeli a fejfájás kockázatát

Ha fáj a fejünk, először az időjárásra gyanakszunk – persze teljes joggal, ugyanis a fejfájás 80 százalékában a szél és az eső a ludas.

Magyarországon csaknem 1 millió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáitól szenvednek. A szakemberek szerint azonban nem mindig a pirulák jelentik a legjobb megoldást. A 10perc.hu olvasóinak ezúttal megpróbáltuk egy csokorba gyűjteni a különböző módszereket.

Tombol a szél és még az eső is zuhog, ilyenkor sokan panaszkodnak fejfájásra. A legtöbb fejfájás okozója nem más, mint a vízhiány. Hiába nincs kánikula, sokan alig egy liter folyadékot isznak, ami nagyon kevés. Érdemes a napot legalább 3 dl vízzel kezdeni. Majd ebédig több mint egy litert meg kell inni. A szervezetbe vitt víz (ásványvíz) helyreállítja a belső egyensúlyt és megszűnik a fejfájás. Kerülendő ilyenkor a fekete tea, és a víz ivása után félóráig a kávé is.

„Ugyancsak fájhat a fej, ha valaki nem étkezik rendszeresen vagy leesik a vérnyomása, sőt, a kialvatlanság is okozhat tüneteket, éppen ezért nem árt, ha az állandósult panasszal szakemberhez fordulunk” – magyarázta lapunknak dr. Horváth Lóránd belgyógyász. Elképzelhető azonban, hogy hiába a kivizsgálás, mégsem derül ki, vajon mi okozhatja az állandó fejfájást. Ilyenkor gondolnunk kell a stresszre, a kimerültségre, a szorongásra, és a helytelen testtartásra. Gyakori, hogy sokan a számítógép mellett a szemet is megerőltetik, mindehhez párosulhat fáradtságérzet is. A legtöbb fejfájás kezelhető.



Az izomfeszültség oldásával a masszázs helyreállítja a véráramlást, és elmulasztja a fájdalmat. Legelőször tehát masszírozza meg a nyak és a fej hátulsó részét, majd a homlokot a szemek tájékát és a halántékot. A homlok nagyon gyengéd, könnyű végigsimítása még a legmakacsabb fejfájást is enyhíti. A koffeintartalmú szerekkel azonban nem árt óvatosan bánni, mert túlzott használatuk krónikus, nap mint nap fellépő fejfájáshoz vezethet.

A gyógynövények között lehet találni a fejfájásra is megoldást. A borsmentában található illóolajok, cseranyagok hatásosan csillapítják a fejfájást, ha teafőzetet készítünk belőle. Tinktúra formájában a halántékba masszírozva szintén gyorsan csillapítja a fájdalmat. A levendulából főzött tea is régóta ismert nyugtató, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatásáról.



A migrén hirtelen kezdődő, lüktető, heves fájdalommal járó, időszakosan visszatérő fejfájás, mely általában egy oldalon jelentkezik. Kialakulását megelőzhetik látási és egyéb idegrendszeri tünetek. Ezek a roham alatt is fennmaradhatnak. A fejfájás e típusa általában fiatal korban jelentkezik először, de bármely életkorban kialakulhat, nőknél gyakoribb az előfordulása. Családi halmozódás megfigyelhető, ezért az örökletes hajlam valószínűsíthető. Egyes feltételezések szerint az agyhoz vezető erek hirtelen szűkülete, majd tágulata okozhatja a fájdalmat és az idegrendszeri tüneteket. A szerotonin nevű idegrendszeri anyag mennyiségének változása is fontos szerepet játszik a migrénes fejfájás kialakulásában. Az esetek egy részében bevezető tünetek jelentkezhet a fejfájás előtt fél-egy nappal. Ilyen tünet lehet a hangulatváltozás, rossz közérzet, vagy az indokolatlan jókedv. Az esetek többségében a roham kialakulása előtt néhány perccel, legfeljebb fél órával bevezető tünetek jelentkeznek. Ezen tünetek igen változatosak, leggyakrabban látászavar alakul ki. Ez többek között lehet részleges látótérkiesés, villogó fények látása, a látott kép méretének megváltozása, alakjának elmosódása.

Előfordulhat hallászavar, végtaggyengeség, a végtagokon zsibbadás, érzészavar, hányinger. A fájdalom általában a szem környékén, halántéktájon kezdődik, majd kiterjed az egész féltekére, vagy az egész fejre. Kezelés nélkül órákig, esetleg napokig elhúzódhat. Van, akinél a sötét szobában történő ágynyugalom már segíthet, másoknál enyhe fájdalomcsillapítók használnak. Az esetek egy részében a kialakult roham már erős gyógyszerekkel is csak igen nehezen csillapítható, ezért rendkívül fontos a roham kialakulásának megelőzése. A fájdalom csökkentése mellett kiemelt jelentőségű a sokszor kínzó kísérő tünetek megszüntetése.



Nagyon fontos, hogy idejében kezdjük el a kezelést, lehetőleg már a bevezető tünetek jelentkezésekor, így meggátolható a roham teljes kifejlődése. Hasznos lehet speciális diéta betartása, kerülendő a csokoládé, a vörösbor, és a nitrát tartalmú tartósító szereket tartalmazó ételek.

A leggyakoribb fejfájás a tenziós fejfájás, melynél egy tompa nyomó fájdalom jelentkezik a fejbőrben, a halántékon vagy a nyakon. Néha olyan érzést okoz, mintha egy szoros abroncs lenne a fej körül. Az okok lehetnek: rossz testtartás, stressz, félelem vagy gondok, problémák. Minden életkorban jelentkezhet ez a fajta fejfájás. Érdemes ezzel szakorvoshoz fordulni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek