Mai névnap:

Segítünk, miként spórolj autód fogyasztásán

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Néhány egyszerű trükkel akár 20 százalékot is spórolhatunk a gépkocsink üzemanyag-fogyasztásán.

Sokan mérgelődnek, hogy az autójuk sokat fogyaszt. Nos, nem biztos, hogy erről a gépjármű tehet, előfordul, hogy a sofőr vezetési stílusa miatt nagy az étvágya az autónak. Ha megfogadják a tanácsunkat, akkor akár 20 százalékkal is visszaszorítható lesz a fogyasztás. Bónuszként a kisebb benzinszámla egyúttal alacsonyabb CO2-kibocsátást is jelent, így nemcsak pénztárcánknak kedvezhetünk, hanem környezetkímélőbben is autózunk.

Optimalizáljuk a vezetési stílust!

Gyorsítsunk határozottan, váltsunk fel időben (kb. 2000 fordulat/perc motorfordulatszámnál), és alacsony fordulatszámon tartsuk a kiválasztott sebességet. Csak akkor váltsunk le, ha a motor „köhögni” kezd.

Vezessünk előrelátóan!

A fékezés energiát pazarol. Használjuk ki a motorfékhatást, amikor csak lehetséges. Ne vegyük ki az autót sebességből, amikor piros lámpához közeledünk. Ugyanakkor vegyük le idejekorán a lábunkat a gázpedálról, és hagyjuk, hogy az autó az utolsó néhány száz métert - például a városhatár felé gurulva -, sebességben tegye meg, ahelyett, hogy közvetlenül az ötvenes tábla előtt fékeznénk hirtelen.


Szakemberek szerint az indítómotorra és az akkumulátorra háruló többletterhelés elhanyagolható, különösen, ha a motor meleg    Fotó: freepik.com

 

Ne autózzunk egy-két kilométert!

Az autó akkor fogyasztja a legtöbb üzemanyagot, amikor a motor hideg. A zavartalan működéshez a motornak a bemelegedési fázisban dúsabb (magasabb üzemanyagtartalmú) keverékre van szüksége, mint optimális üzemi hőmérsékleten. Ha tehetjük, a rövid utakra használjunk kerékpárt vagy menjünk gyalog. A dízelmotorok esetében kifejezetten ellenjavalt a rövid távú használat: ilyenkor rossz a motor hatásfoka, magas a károsanyag kibocsátása, az élettartama pedig lerövidül. 

Üresjáratban állítsuk le a motort!

Amikor a motor jár, üzemanyagot fogyaszt - még akkor is, ha a jármű nem mozog (körülbelül 0,5-1 liter/óra). Ezért: állítsuk le a motort, ha az üresjárati idő várhatóan 20 másodpercnél hosszabb lesz, vasúti átjáróknál különösen. Szakemberek szerint az indítómotorra és az akkumulátorra háruló többletterhelés elhanyagolható, különösen, ha a motor meleg.

Kapcsoljuk ki a felesleges elektromos berendezéseket!

A légkondicionáló rendszer például a jármű típusától, a technológiától és az üzemeltetési körülményektől függően 100 kilométerenként körülbelül 0,3-1,5 liter üzemanyag többletfogyasztást eredményez. A mindkét oldalon nyitott ablakok 100 km/h sebességnél például körülbelül 0,2 literrel több üzemanyag-fogyasztást eredményeznek. A nyitott ablakok tehát csak alacsony sebességnél - például városi forgalomban - jelenthetnek jelentős üzemanyag-fogyasztási előnyt a légkondicionálóval szemben.


Csak akkor váltsunk le, ha a motor „köhögni” kezd     Fotó: freepik.com


Csökkentsük a tömeget!

Minden egyes plusz tárgy az autóban vagy éppen az autón – tetőcsomagtartók, tetőboxok és különösen a kerékpártartók – plusz tömeget jelent, ami több üzemanyagot igényel. Szabaduljunk meg mindentől, amire nincs szükségünk! 100 kilogramm többletterhelés akár 0,3 liter többletfogyasztást eredményezhet. Különösen érvényes mindez a városi forgalomra, ahol a forgalom állandóan változó dinamikája számtalan újraindítást és gyorsítást tesz szükségessé.

Válasszunk jó minőségű, energiatakarékos gumiabroncsokat!

A gumiabroncsok jelentős hatással vannak a gördülési ellenállásra; a jó minőségű gumiabroncsokkal 100 kilométerenként akár 0,5 liter üzemanyagot is megtakaríthatunk. Ez azt jelenti, hogy egy első pillantásra drágának tűnő, de alacsony gördülési ellenállású gumiabroncs élettartama alatt bőven visszahozza az árát.


A nyitott ablakok tehát csak alacsony sebességnél - például városi forgalomban - jelenthetnek jelentős üzemanyag-fogyasztási előnyt a légkondicionálóval szemben     Fotó: freepik.com


Győződjünk meg a megfelelő nyomásról!

Rendszeresen ellenőrizzük az abroncsok nyomását is, mert a túl kevés levegő a gumiabroncsokban növeli az autó fogyasztását. Már 0,3 bar légnyomáscsökkenés is növeli a gördülési ellenállást, és így felesleges többletfogyasztást okoz. Rendszerint a vezetőoldali ajtót kinyitva, az úgynevezett „B”-oszlopon találjuk a gyártó által ajánlott nyomás-értékeket.

Ügyeljünk a rendszeres karbantartásra!

Vannak olyan alkatrészek, amelyek az üzemanyag-fogyasztás szempontjából fontosak, mint például a motor légszűrője. A kedvező üzemanyag-fogyasztási értékek szempontjából fontos a rendszeres olajcsere is, amelyet mindig korszerű, alacsony viszkozitású olajjal kell elvégezni.
Hirdetés
Hirdetés