393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Segítünk, hogy milyen laptop kerüljön az iskolatáskába

10perc.hu
2021. 09. 09.
Segítünk, hogy milyen laptop kerüljön az iskolatáskába

Nem szabad abba a hibába esnünk, hogy kizárólag az ár alapján hozzuk meg a döntést, ugyanis az nincs mindig arányban a termék minőségével vagy teljesítményével.

A tanévkezdésnél idén a szülőknek arra is kell gondolniuk, hogy mit tehetnek egy esetleges újabb digitális vagy hibrid oktatás alkalmával. A világ megváltozott, már nem lehet többé csak a könyvekre és a füzetekre támaszkodni, a diákoknak digitális eszközökre is szükségük van. Megnéztük, hogy milyen szempontok alapján érdemes vásárolni.

Tóth Péter, a Furbify laptop szakértője a 10perc.hu kérdésére elmondta, nem szabad abba a hibába esnünk, hogy kizárólag az ár alapján hozzuk meg a döntést, ugyanis az nincs mindig arányban a termék minőségével vagy teljesítményével.

Egyik legfontosabb szempont az életkor. Teljesen eltérő teljesítményű laptopra van szüksége egy általános iskolás vagy egy középiskolás diáknak, mint egy egyetemi hallgatónak. A kisebb nebulóknak elsősorban az alapvető programokra és általában néhány alacsonyabb rendszerigényű alkalmazásra van szükségük, így esetükben nem szükséges megvásárolni a legmodernebb, legdrágább eszközöket.



A főiskolásoknak, egyetemistáknak már szüksége lehet akár egy mobil munkaállomás teljesítményére is, elsősorban azoknak, akik grafikai programokkal (például Photoshop, Illustrator), rendereléssel, videóvágással vagy 3D tervezőprogramokkal (CAD, 3D MAX) is dolgoznak.

Az alapvető szoftverek futtatásához, internetezéshez, táblázatok kezeléséhez és videók nézéséhez már a belépő szintű konfigurációk is elégségesek. Ezek a laptopok rendszerint 4 gigányi DDR3 memóriával és Intel Core i3 vagy i5 processzorral rendelkeznek. A tárhelyet tekintve érdemes SSD meghajtót választanunk, hiszen érezhetően gyorsabb, mint a hagyományos merevlemezek (HDD-k).

A digitális oktatásban elengedhetetlen a webkamera (beépített vagy külső) és a mikrofonos fülhallgató is. Kényelmi megoldásként javasoljuk egy vezeték nélküli egér beszerzését is. Ha a laptopon nincs numerikus billentyűzet (általában a kisebb méretűeknél), akkor a matek házifeladatokhoz és a számolásokhoz hasznos lehet egy külső numerikus billentyűzet is. Az asztali számítógép összeállításokhoz leggyakrabban pedig USB wifi jelfogót javasolják.



A hétköznapi laptopok mellett több kategória is létezik, amelyek más-más igényeket hivatottak kiszolgálni. A vásárlók tapasztalata szerint a normál tabletek nem váltak be a digitális oktatásban, általában azokat laptopra szeretnék cserélni. Nem tartják őket mindig teljes mértékben praktikusnak, és az operációs rendszerük nem teszi lehetővé bizonyos programok futtatását.

Létezik azonban a 2 az 1-ben megoldást kínáló tablet-laptop kategória is, amely a laptopok és a tabletek legelőnyösebb tulajdonságait ötvözi. Lecsatolható (detach) vagy elforgatható (convertible) kijelzővel rendelkeznek, amelyek sokoldalú használhatóságot tesznek lehetővé. Gyakran érintőkijelzővel és érintőtollal rendelkeznek.

Az ultrabookok olyan felső kategóriás laptopok, amelyek kisebb tömeggel, legfeljebb 21mm-es (rendszerint 15mm körüli) vastagsággal és meggyőző teljesítménnyel rendelkeznek. Rendszerint az áruk is magasabb, mint az egyszerűbb társaiké.



Ne a legolcsóbb laptopot válasszuk, hosszú távra tervezzünk! Ugyanis gyakran a 100 000 forint alatt kínált vadonatúj gépek már az első hetekben csalódást okozhatnak. Teljesítményüket tekintve hozzák az elvárható szintet, sőt sok esetben még nagyobb teljesítményt is ígérnek, mint azt elsőre gondolnánk. Netezésre, filmnézésre és általános használatra ideálisak. Akkor mi a gond? Az alacsony árfekvésnek viszont megvan hátulütője: kevésbé hatékony hűtőrendszer, ropogós műanyag burkolat, ami könnyen reped és karcolódik, valamint gyenge kijelzőpántok, amelyek hamar feladják a harcot.

A gyerekeknek általában kiemelten fontos a laptop külleme is. Kizárólag a külső miatt ne vegyünk új alsó kategóriás gépet, mert rá fogunk fizetni teljesítmény és élettartam terén. Ha fontos a kinézet is, a felújított kategóriában is megtaláljuk, amit keresünk. A felújított gépek közt rengeteg újszerű, vékony, kecses, elegáns darab is található.

Főkép forrása:
Furbify

További cikkek