Mai névnap:

Segítünk, hogy hány éves kortól érdemes angolt tanulni a gyerekeknek

10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Sokan azt vallják, kezdjük el olyan hamar, amilyen hamar csak lehetséges, míg mások azt az álláspontot képviselik, hogy várjunk ki vele legalább a 10 éves korig.

Megoszlanak a szakmai vélemények arról, hogy pontosan hány éves kortól érdemes angolt tanulnia a gyerekeknek, de nagy általánosságban azzal mindenki egyetért, hogy iskolai környezetben legkésőbb 10 éves korig szabad várni vele.

Ugyanakkor az is tény, hogy az oviangoltól nem lehet csodákat remélni, sokkal fontosabb ennél, hogy a gyerekek minél több anyanyelvi mesét, mondókát, dalt hallgassanak, így könnyebben tudják elsajátítani a nyelvet. Az angoltanulást meg kell szerettetni a kicsikkel 3-4 éves korukban, hogy mire iskolába mennek, legyen egy jó kiindulási alapjuk a folytatáshoz.

Ugyanis a 10perc.hu kérdésére Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője az oviangollal kapcsolatban elmondta, senki ne várja heti kétszer 45 perctől, hogy a gyermek folyékonyan beszéli majd az idegen nyelvet, mire első osztályos lesz.


Juba-Nagy Ágnes úgy fogalmazott, a gyerekek esetében ideális lenne a csoportban való tanulás    Fotó: 10perc.hu


A tapasztalt angol nyelvtanár kiemelte, egyes tanulmányok szerint 3-4 éves korban a legcélszerűbb elkezdeni angolt tanítani a gyerekekkel, más rendszerekben viszont arra esküdnek, hogy legkésőbb 10 éves korig kell elindítani a folyamatot. Léteznek viszont olyan elképzelések is, miszerint ha 17-18 éves koráig belevág egy fiatal a tanulásba, akkor még megközelítheti az anyanyelvi beszélők szintjét is.

Juba-Nagy Ágnes látta felnőni az úgynevezett Cartoon Network generációt, akik már a meséket is idegen nyelven hallgatták és ennek köszönhetően remek kiejtéssel rendelkeztek kicsiként is. Ez a mai világban még inkább jellemző, hiszen rengeteg játék, mese és műsor elérhető az interneten idegen nyelven is.


Egyes tanulmányok szerint 3-4 éves korban a legcélszerűbb elkezdeni angolt tanítani a gyerekekkel, más rendszerekben viszont arra esküdnek, hogy legkésőbb 10 éves korig kell elindítani a folyamatot     Fotó: freepik.com


„A dalok, a mondókák az animációs filmek nemcsak a nyelvre, hanem annak a ritmusára is megtanítják a gyermekeket. Ezáltal nem lesz angoltalan, úgymond Hunglish a kiejtésük, mint a mi korosztályunknak, hiszen nekünk még nem volt modell, amihez hasonlíthattuk volna, csak a tanárunk” – mutatott rá a szakember.

Juba-Nagy Ágnes úgy fogalmazott, a gyerekek esetében ideális lenne a csoportban való tanulás, mert nemcsak egy embernek a kommunikációs szokásait veszik fel, hanem mindig mások mondanivalójára kell reagálniuk, ami alapjaiban felkészíti őket az életben előforduló szituációkra. A magántanár főként azoknak javasolt, akik egy adott vizsgára készülnek fel és kifejezetten hasznos, ha az írásbeli számonkérés.
Hirdetés
Hirdetés