393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rövidesen még többet fizetünk a gázért! Októbertől emelik a rendszerhasználati díjat!

10perc.hu
2022. 09. 23.
Rövidesen még többet fizetünk a gázért! Októbertől emelik a rendszerhasználati díjat!

Az áram esetében már nyáron megemelték az átviteli díjat, és ezt azzal magyarázzák, hogy többe kerül az energiahálózatok működtetése az elszálló áram- és gázárak miatt.

Lassan-lassan mindenki megérzi a saját pénztárcáján, mit is jelent a rezsicsökkentés átalakítása és részleges megszüntetése. Szeptemberben kapták meg az első, már az új szabályok szerint kiállított számlákat a családok, és bizony nem volt ritka, hogy az egyik hónapban még csak 5600, a következőben már majdnem 8 ezer forint rendszerhasználati díjat számoltak el az áramszámlán.

Az RTL Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő elmondta, a drágulást alapvetően a fogyasztás alapján fizetendő úgynevezett átviteli díj okozza.

„Az áramellátáshoz szükséges rendszereket, vezetékeket, transzformátorokat fenn kell tartani, a karban kell tartani, ott emberek dolgoznak, gépek, eszközök működnek, ezekhez pedig éppúgy energia kell, mint akár itthon működtetni mondjuk egy gázrezsót vagy felkapcsolni a lámpát. Ezeknek a díját fizetjük meg a átviteli díjban” – magyarázta Holoda Attila.


A rendszerhasználati díj emelése októbertől a fűtési szezonban, a gázszámlákon is látható lesz    Fotó: freepik.com


Az áram esetében már nyáron megemelték az átviteli díjat – az Energiahivatal emelte három és félszeresére –, ezért emelkedtek meg az összegek a számlákon. Ám ezzel ennek nincs vége, ugyanis a gáznál októbertől emelkedik a rendszerhasználati díj. Utóbbit az MVM annak megfelelően számolja ki, hogy mennyi a valós költsége a rendszerhasználatnak.

A rendszerhasználati díj emelése októbertől a gázszámlákon is látható lesz. A köbméterenkénti 20 forintos drágulást azonban a számlának csak a rezsicsökkentéssel fizethető mennyiségen felüli részében érvényesítik. Ez az úgynevezett lakossági piaci ár, amely októberben, novemberben és decemberben nagyjából 752 forint lesz köbméterenként.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek