393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Rezsiválság: az év végéig tovább nő az infláció

10perc.hu
2022. 11. 08.
Rezsiválság: az év végéig tovább nő az infláció

A szakértők úgy vélik, hogy decemberig további áremelkedés jöhet, így az évet akár 22 százalék körül is zárhatja az infláció mértéke.

Várhatóan tovább emelkedett októberben a magyar infláció, a Portfolio által megkérdezett szakemberek átlagosan 20,7 százalékos értékre számítanak. Decemberig pedig még további emelkedés jöhet, így az évet akár 22 százalék körül is zárhatja az áremelkedés.

Októberben talán már a forint erősödése is segíthetett, viszont a csökkenő inflációhoz az árstopok fenntartására is szükség lehet. Nem szabad elfelejteni, hogy a 400 körüli árfolyam csak viszonylag erős a forint szempontjából, az év eleje óta még így is majdnem 8,5%-os gyengülésben van a magyar deviza.

Szeptemberben jelentősen megugrott a magyar infláció, az augusztusi 15,6 százalékról 20,1 százalékra annak eredményeként, hogy akkor kerültek be a megemelkedett rezsiköltségek. Ezt megelőzően utoljára 1996-ban volt példa 20 százalék feletti áremelkedésre.

A következő hónapokban még tovább erősödhet az áremelkedés, október végén Virág Barnabás, az MNB alelnöke úgy fogalmazott, hogy a következő havi adatot elsősorban az élelmiszerárak további emelkedése jellemezhette.


A szakértők várakozásai szerint az év végén vagy 2023 első hónapjaiban lehet a legerősebb az áremelkedés     Fotó: Freepik


Hasonlóan vélekednek a gazdasági portál által megkérdezett elemzők, akik átlagosan 20,7%-os inflációra számítanak, vannak 21 százalék feletti előrejelzések is. Várakozásuk szerint minden termék és szolgáltatás körében folytatódott az árak emelkedése.

Ezen belül is meghatározó az élelmiszerek és az iparcikkek drágulása az energiaválságból és a forint gyengüléséből eredően. Már szeptemberben is több mint 35 százalékos éves inflációt mértek az élelmiszerek esetében, ám ez októberre már meghaladhatta a 38 százalékos értéket is

Hónapok óta az a legfontosabb kérdés, mikor és hol tetőzhet az infláció, a várakozások szerint az év végén vagy 2023 első hónapjaiban lehet a legerősebb az áremelkedés, mint fentebb már írtuk, elérheti a 22 százalékot. Ugyanakkor 2023 végére jó eséllyel 10% alatt lehet, mert a nehéz gazdasági helyzet miatt lefékez majd a fogyasztás, ami az áremelésekre is hatással lehet.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Infláció

Hirdetés

További cikkek