395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rezsiszabályok: a magánemberek augusztus 5-ig diktálhatják be a szolgáltatóknak az óraállásokat

10perc.hu
2022. 07. 31.

Az MVM hozta nyilvánosságra, hogy az energiaszolgáltatók rendkívüli bediktálásra biztosítanak lehetőséget, és azok is megadhatják a mérőállásokat, akiknek nem ebben az időszakban van a diktálási időszaka.

Hétfőtől, azaz augusztus 1-től indul az új időszámítás a rezsiköltségek terén, hiszen a kormány rendelkezése értelmében a lakossági fogyasztóknak kizárólag az átlagfogyasztásig biztosított a rezsicsökkentés, aki túllépi ezt, annak mind a gáz, mind az áram esetében a világpiaci árat kell kifizetni az elfogyasztott energiáért.

Hogy mennyi az átlagos fogyasztás? Nos, az index.hu megírta, a kormányrendeletben meghatározták, hogy mérési pontonként, azaz mérőnként a villamos energia esetében évi 2523 kWh, míg a földgáz esetében évi 1729 m3, azaz 59 132 MJ fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) rendeletében meghatározott áron történik majd a pluszfogyasztás elszámolása, igaz, mindig az adott időszakhoz igazítják majd az átlagfogyasztást, azaz télen magasabb, nyáron alacsonyabb lesz a fent említett fogyasztásnál a rezsicsökkentett árért fogyasztható energia.



Az ügyfeleknek ugyan nem kell módosítaniuk a változások miatt a szolgáltatókkal a szerződéseiket módosítani, ugyanakkor az energiaszolgáltató cégek augusztus 5-ig lehetőséget biztosítanak mindenki számára, hogy bediktálják az aktuális mérőóraállásokat. Ráadásul ez azokra is érvényes, akiknek nem ebben az időszakban van a diktálási időszaka. Aki ezt elmulasztja, annak a szolgáltató állapítja majd meg az elszámolt részmennyiséget.

Az MVM és az E.ON közleményében mindenkit arra kér, hogy ügyeljenek rá, hogy tényleges mérőállását pontosan diktálja be. Az eddigi fogyasztásától jelentősen eltérő mérőállást a számlázás során felülvizsgálhatják, és módosíthatják a hálózati elosztó leolvasása alapján.

Az egy mérőórával rendelkező társasházaknak is van lehetősége arra, hogy lakossági fogyasztóknak minősüljenek, ám ehhez augusztus 15-ig nyilatkozniuk kell a társasházban lévő lakások, illetve helyiségek számáról. Ugyanis csak ebben az esetben vehető figyelembe a kedvezmény a rezsiszámlákat illetően.



A nagycsaládos gázfogyasztási kedvezményt a három- és az annál több gyermekes családok vehetik igénybe. Ám mindez nem jár automatikusan, így minden érintettnek a kormányhivatalokban kell megigényelni a rezsicsökkentés által számukra biztosított további gázárkedvezményt.

A háromgyerekesek esetében az éves 1729 köbméteren túl további 600, négygyermekesektől felfelé pedig minden gyermek után még 300 köbméterrel nő a kedvezményes sávhatár. Tehát a nagycsaládos kedvezményes sávhatárig köbméterenként 102 forintot kell fizetniük. Az igénylőknek magukkal kell vinniük a legutolsó gázszámlájukat és a szolgáltatási szerződésüket, és a kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, akinek a nevére szól a gázszámla.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek