393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Rezsiemelkedés: ne engedd megszökni a meleget a lakásból…

10perc.hu
2022. 10. 17.
Rezsiemelkedés: ne engedd megszökni a meleget a lakásból…

Az energiahatékonyság ma már alapfeltétel egy új ház építésénél. 2022. július 1-től minden új épületnek kötelező a “közel nulla” energetikai teljesítmény elérése.

Kevesebb aktuális téma van mostanában, mint a rezsicsökkentés, hőszigetelés, energiagazdaságos otthon kialakítása. A blog-genertel.hu szakértői összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a hőszigetelésről, hiszen ennek segítségével sokat spórolhat mindenki a rezsiszámláján.

Amikor a hőszigetelés szükségességéről beszélünk, elsősorban házunk hőkibocsátására, ennek mérséklésére kell gondolnunk. Attól függően, hogy házunkat mikor építették, különböző mértékben szökhet ki a meleg a falakon, tetőn, nyílászárókon át, sőt, még a padlón (talaj, pince) és egyéb réseken keresztül is.

Mivel a legnagyobb felületről beszélünk, a hőveszteség részaránya a falak esetében a legmagasabb. A hőszigetelés is itt válik igazán fontossá – főleg, ha a házunkat a 60-as, 70-es években építették, alacsonyabb hőszigetelő képességű falazóblokkból.

A tetőnek, helyzeténél fogva – a hő felfelé száll – szintén nagy szerepe van az épület hőveszteségében, ezért jobb hőszigetelésűnek kell lennie, mint a falaknak. Amennyiben beépítetlen padlásterünk van, és később szeretnénk azt beépíteni, akkor a padlásfödém hőszigetelését kell növelnünk.


A hőveszteség részaránya a falak esetében a legmagasabb, ezért a hőszigetelés is itt válik igazán fontossá     Fotó: freepik.com


Ez az összes utólagos hőszigetelés közül a legegyszerűbb, hiszen a hőszigetelő anyagot csak egyszerűen fel kell hordani, és – hézagmentesen – szét kell teríteni a padlásfödémen. A hőszigetelés tetejét valamilyen járásra alkalmas anyaggal – esetleg OSB lemezzel – érdemes befednünk a teljes felületen, vagy azokon a részeken, ahol gyakran járunk, vagy tárolunk valamit.

Kevéssé közismert az a tény, hogy házunknak lefelé, a talaj irányába is van hővesztesége. Meglévő épület hőtechnikai korszerűsítésénél könnyebb helyzetünk van, ha fűtetlen a pince, aminek a födémét alulról tudjuk hőszigetelni.

Talajon fekvő padló esetében feltétlenül ajánlott a külső falak hőszigetelését folytatni a talaj szintje alatt is 1 méter mélységig, illetve az alap mélységéig, ha 1 méter mélyre nem menne le az épület alapja. Ezzel csökkenteni tudjuk a padlónk alatti talaj lehűlését.

Ha régi ablakaink már elvetemedettek, rosszul zárhatóak, nagyok a szárny és tok közötti rések és már nem tudjuk betömködni a réseket, akkor természetesen az ablakcsere a legsürgősebben elvégzendő energetikai korszerűsítési feladat.


Egy ablakcsere is komoly segítség az ingatlan hőszigetelésénél     Fotó: Facebook


Előfordulhat az is, hogy bár új típusú nyílászáróink vannak, de a gumi szigetelőbetétek pár év elteltével megkeményednek, így veszítenek a hatékonyságukból. Ekkor sincs veszve semmi, ma már számos cég nyújt megoldást a huzatos rések szigetelésére.

Az ablakcsere azonban némi veszélyt is rejt magába, ugyanis a régieknél megszoktuk, hogy ha nem nyitunk ablakot, a lakás úgyis szellőzik. Ha a tökéletes légzárású ablakok beépítése esetén nem gondoskodunk a szellőzés valamilyen megoldásáról, akkor a belső térben feldúsul a pára.

Ez a külső falakon párakicsapódás formájában károkat okoz, rendszerint elkezd penészedni a fal. Ezen a külső falak hőszigetelő képességének növelésével, és/vagy a külső falak párafelvevő képességének növelésével segíthetünk, de az egészséges szellőzést mindenképpen meg kell oldanunk.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek