393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rendcsinálás kazah-módra: figyelmeztetés nélkül lőnek a lázadókra

10perc.hu
2022. 01. 07.

Továbbra is folytatódnak az összecsapások Kazahsztánban, ahova tegnap megérkeztek Tokajev elnök által behívott orosz katonák, illetve a belügy bejelentette, „26 fegyveres bűnözőt” likvidáltak a mai nap folyamán.

Kazahsztánban folytatódnak a kormányellenes tüntetések, az ország elnöke, Kaszim-Zsomart Tokajev pedig bejelentette, hogy a katonák már figyelmeztetés nélkül is tüzelhetnek – közölte a BBC. Az elnök emellett azt mondta, „húszezer bandita” támadta meg Almati városát, és a tüntetések kezdete óta 18 rendőr és nemzeti gárdista halt meg az összecsapásokban.

A legnagyobb kazahsztáni városban ma is folytatódtak az összecsapások – a TASZSZ tudósítója szerint több szétlőtt autó látható a területen, legalább kettőben holttestek vannak –, ezzel egy időben a Tokajev közölte, hogy az alkotmányos rend nagyrészt helyreállt az ország minden régiójában. A televízióban a külföldön képzett terroristákat okolta a kialakult helyzetért.

A belügyminisztérium közleménye szerint „26 fegyveres bűnözőt likvidáltak”, és több mint háromezer embert őrizetbe vettek. Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy a fegyveres lázadók több rendfenntartót lefejezettek, kegyetlenül meggyilkoltak.


Kaszim-Zsomart Tokajev elnök bejelentette, hogy a katonák már figyelmeztetés nélkül is tüzelhetnek a lázadókra     Fotó: Twitter


Kazahsztánba már megérkeztek az oroszok vezette katonai erők is, miután Tokajev segítséget kért az oroszok által vezetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetétől. A beszámolók szerint a szervezet 2500 katonát küldött az országba – hivatalosan békefenntartó szerepben –, azért, hogy a katonailag kiemelt jelentőségű épületeket védjék.

Végződjön akárhogy a kazahsztáni helyzet, azt biztosra veheti mindenki, hogy a Nazarbajev-korszak véget ért. Mindeközben az amerikaiak bejelentették, hogy figyelemmel követik az eseményeket, legfőképpen az orosz katonák tevékenységét, nehogy a segítségnyújtás címén elfoglalják a kazah intézményeket.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek