EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Rácsok mögött marad a náci norvég tömeggyilkos

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Sky News

Az illetékes norvég bíróság elutasította a 2011-ben 77 embert megölő Anders Breivik kegyelmi kérvényét.

Vélhetően mindenki emlékszik arra a szörnyű 2011-es nyári napra, amikor a szélsőséges elveket valló Anders Breivik előbb Oslóban felrobbantott egy bombát, majd Utöya tavi szigeten a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborában hajtott végre mészárlást, mielőtt a rendőrök elfogták. A bombatámadásban nyolcan, míg a lövöldözésben 69-en veszítették el az életüket.

Breivik a Norvégiában adható maximális büntetést, 21 évet kapott, ám az ottani törvények lehetőséget adnak arra, hogy ezt az ítéletet 10 évenként felülbírálja a bíróság. A Sky News tudósítása szerint a náci, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető tömeggyilkos a bíróságot is a hitleri karlendítéssel üdvözölte, majd közölte, ő már semmilyen veszélyt nem jelentene a világra.

A telemarki bíróság azonban úgy döntött, hogy Breivik ugyanolyan veszélyt jelent most is a társadalomra, így a kérelmet elutasította, azaz a tömeggyilkos továbbra is börtönben marad. Mivel ebben a felülvizsgálatban nincs helye a fellebbezésnek, így Breivik és ügyvédje, Oystein Storrvik kénytelen volt tudomásul venni az ítéletet.