393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin azt akarja, hogy kilépjünk a NATO-ból

10perc.hu
2022. 01. 26.

A kifejezetten a posztszovjet térségre vonatkozó orosz követelések az 1997 előtti katonai állapothoz való visszatérést jelentenék Közép-, és Kelet-Európában.

Az ukrajnai konfliktus lassan olyan helyzetet teremt, aminek megoldása nagyon komoly diplomáciai erőfeszítésekre lesz szükség. Jelenleg már ott tart az ügy, hogy a feszültség feloldására tett ajánlatában Moszkva azt kéri, korábbi szövetséges országainak – köztük Magyarországnak – szűnjön meg a NATO-tagsága.

Oroszország ugyanis hirtelen elővette azt a NATO-ígéretet a rendszerváltás idejéről, miszerint ha az orosz hadsereg kivonul a volt szocialista országokból, valamint létrejön az egységes német állam, akkor a NATO nem terjeszkedik keleti irányban.


Az ukrán-orosz feszültség feloldására tett ajánlatában Moszkva azt kéri, korábbi szövetséges országainak – köztük Magyarországnak – szűnjön meg a NATO-tagsága     Fotó: MTI/Bodnár Boglárka


A Telex megírta, hogy az ukrán-konfliktus megoldásaként Vlagyimir Putyin azt kéri cserébe, hogy a NATO-katonák vonuljanak ki az 1997 után taggá váló országokból, és ez Magyarországot is érinti, hiszen Lengyelországgal és Csehországgal együtt 1999-ben léptünk be a szervezetbe.

A magyar kormány még nem szólalt meg az ügyben, Orbán Viktor a jövő héten Moszkvában találkozik Putyinnal. Nem kis fejtörést okozhat, ha az orosz elnök a fentieket a magyar miniszterelnöknek is hivatalosan is közli.

Főkép forrása:
MTI/Bodnár Boglárka

További cikkek