393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ötezer forintnál is több lehet a dió kilója!

10perc.hu
2021. 10. 12.
Ötezer forintnál is több lehet a dió kilója!

Miután a tavaszi fagyok jelentős kárt tettek a diófákban is, a termés maximum a fele lesz idén az átlagosnak, ez pedig jelentős áremelkedéshez vezet.

A diótermés már 2020-ban is csak az átlagos termés fele lett, és a tavaszi fagyok után szinte biztosra vehető, hogy idén sem változott pozitív irányba a helyzet. És ha ez nem lenne elég, kiderült, hogy a dió nagy ellensége, a Dunántúlon tömegesen elterjedt nyugati dióburok-fúrólégy is óriási pusztítást végzett, a szakemberek szerint a kisebb ültetvényeken a kártevő pusztításának mértéke akár a 100 százalékot is megközelítheti.

A lassan luxustermékké váló dió árának emelkedésében nagy szerepe van a fentiek mellett az élőmunka gyorsan növekvő költségeinek is. Az idei év első heteiben 10 százalékkal magasabb áron volt elérhető, mint egy évvel előtte, azaz 3140 forint/kilogramm volt az ára. Az adventi időszakra akár 5000 forint fölé is emelkedhet a dióbél ára, ugyanis a vidéki és a budapesti fogyasztói piacokon pedig már most 4200-5000 forintért lehet megvásárolni kilóját.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek