393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia: újabb bronz a „szeleburdi” karatéstól

10perc.hu
2021. 08. 06.
Olimpia: újabb bronz a „szeleburdi” karatéstól

Fantasztikus menetelés végén állhatott a dobogóra Hárspataki Gábor, aki a tokiói olimpián debütáló karatéban úgy lett harmadik, hogy a nap egy részében törött orral küzdött.

2016. augusztus 3-án kezdődött minden, amikor Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a karate bekerült a tokiói programba. Hárspataki Gábor szeme előtt attól a pillanattól kezdve csak egy lebegett, hogy ott legyen és érmet nyerjen Tokióban.

Nos, öt éve ezzel feküdt és kelt, és ma az álma megvalósult: bronzérmet nyert a 75 kilogrammosok között a tokiói ötkarikás játékokon. Hárspataki a Nippon Budokan sportcsarnokban két győzelemmel, egy-egy döntetlennel és vereséggel megnyerte a csoportját, és már ekkor biztossá vált, hogy a dobogón végzett.



Az elődöntőben azzal az azeri Rafael Agajevvel került szembe, akit a sportág egyik legendájának tartanak, és akit még nem sikerült legyőznie. A 36 éves Agajev 70 kg-ban, majd 75 kg-ban is kétszer nyert világbajnokságot, vb-kről és Eb-kről összesen 30 érme van. Egészségesen is több mint nehéz ellenfél, hát még akkor, ha a magyar karatés törött orral állt ki ellene.

Agajev végül nagyon simán, 7-0-ra győzött, így a 25 éves Hárspataki számára maradt a 3. hely, ám ezzel is sporttörténelmi sikert ért el, a sportág első magyar olimpiai érmét szerezte. Az újdonsült bronzérmes szeleburdi, közvetlen emberként jellemezte magát, aki még egy-két hétig örül ennek a "gyönyörű" éremnek, aztán a következő feladatokra készül.



„Köszönöm a mentáltréneremnek, a sportpszichológusomnak, a személyi edzőmnek, a masszőrömnek, profivá nőtte ki magát ez a stáb egy amatőr sportág mellett. Rengeteg arany-, ezüst- és bronzérmet szereztünk együtt az edzőmmel, persze voltak mélypontok is, például, amikor az Európa-bajnokságon az első körben kikaptam. De nagyon jó a kapcsolatunk, mint egy apa-fiú párosnak. Én lelki küzdő alkat vagyok, akinek szüksége van egy ilyen támogatásra" – mondta Hárspataki Gábor.

Hozzátette, némi pihenő és ünneplést követően ismét jön a kemény munka, hiszen szeretne kijutni a 2022-es világjátékokra és jól szerepelni a 2023-as hazai világbajnokságon, ahol edzője, Fischer Mihály szerint az aranyérem egyik fő várományosa. Bízik abban, hogy a karate, és természetesen a szeretett sportágával együtt ő maga is ott lesz a 2024-es párizsi olimpia műsorában.

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Molnár Ádám

További cikkek