393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia – Tóth Krisztián a bronza mellé elnyerte edzője motorját is – délutáni összefoglaló

10perc.hu
2021. 07. 28.
Olimpia – Tóth Krisztián a bronza mellé elnyerte edzője motorját is – délutáni összefoglaló

Ragyogóan, mondhatnánk, aranyosan kezdődött, majd remek magyar teljesítményekkel folytatódott a szerdai nap a magyarok számára a tokiói olimpián, ugyanis csak ma 1 arany és 2 bronzérem lett a mieink termése.

Milák Kristóf világra szóló diadaláról már írtunk, így most a nap többi magyar eseményeiről számolunk be. Hála Istennek, van miről írnunk, ráadásul az eddigi legeredményesebb napon vannak túl sportolóink.

Az idén a világbajnokságon és az Eb-n is dobogóra álló cselgáncsozó Tóth Krisztián egészen parádés teljesítménnyel – legyőzve a japán dzsúdóst, illetve a regnáló világbajnokot – jutott el az éremszerzés kapujáig, amin aztán átlépve, hatalmas csatában meg is szerezte a bronzérmet. És nem ez volt az egyetlen, amit a 90 kilós dzsúdós ma megnyert, hiszen azzal, hogy érmesként zárt, elnyerte edzője,  Pánczél Gábor BMW motorját is.



„Számomra az egész nap egy csoda volt. Akkor is az lett volna, ha itt marad az érem, de Rio után főleg egy csoda volt a mai nap. A bronzmeccs előtt megbeszéltük a mesterrel, hogy megyek előre, nem foglalkozom azzal, hogy ez éremért megy, sem azzal, hogy orosszal dzsúdózok, akit még nem tudtam legyőzni" – nyilatkozott Tóth Krisztián, akinek edzője szerint jót tett az olimpia egy évvel való elhalasztása.

„Ez idő alatt alatt elképesztő változásokon ment keresztül, még januártól mostanáig is. Találtunk egy mentáltrénert, aki a megfelelő szavakat használta, elhitette vele, hogy bízzon magában. Maximálisan boldog vagyok" - jelentette ki Pánczél Gábor.

Noha a férfi kardcsapat kimondottan az aranyérmért jött Tokióba, a végén egyformán tudtak örülni a bronzéremnek, melyről mind a négyen azt mondták, ez egy megnyert érem. Ráadásul ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen - a másodikon - a magyarok.



„Jó kis játszma volt, hogy az elvesztett elődöntő után összekapjam magam. Nagy csapatmunka a mai teljesítményünk. Mindenkinek köszönjük, aki otthonról szurkolt nekünk!" - nyilatkozott a korábbi világbajnok és vb-ezüstérmes Szatmári András, aki Gémesi Csanáddal, Decsi Tamással és a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal állhatott fel a dobogóra.

Noha még érmet nem, de a legnehezebb meccsét megnyerte a női vízilabda válogatott, amely elképesztő bravúrt végrehajtva 10-9-re legyőzte a kétszeres címvédő amerikai csapatot. Hogy ez mekkora siker, talán jól mutatja, hogy az amerikaiak 2008-ban, Pekingben szenvedtek utoljára vereséget olimpián, amikor a fináléban 9-8-ra legyőzték őket a hollandok.

Bíró Attila szerint a győzelemhez több tényező is kellett, így például az, hogy a magyarok két-három pozícióban jobbak voltak, mint ellenfelük. A kapitány, hozzátéve, hogy fontos volt felvenniük a ritmust a gyors amerikaiakkal, akiket így le tudtak követni, valamint sokszor remekül tudták lassítani a játékot.



„Nem a szűk vereségért jöttünk, hanem nyerni, mert tudtuk már a meccs előtt is, hogy a csoport második helye az amerikaiak elleni eredményen, gólkülönbségen múlik majd. Ennek a sikernek lehet örülni, de a torna hosszú, és könnyen pofára lehet esni, mert például a Kína elleni meccs semmivel sem lesz könnyebb" - jelentette ki Bíró.

Az oroszok elleni döntetlennel kezdő magyarok pénteken közép-európai idő szerint 11.20 órakor a házigazda Japán legjobbjai ellen ugranak vízbe ismét.

És ha már medence. Előbb emlékezzünk meg a férfi 200 pillangó másik magyar klasszisáról, Kenderesi Tamásról, aki Rióban bronzérmet szerzett, míg most századokon múlt, hogy mindezt megismételje. A világ legjobb utolsó 50 méterét tudó úszó végül fantasztikus hajrát produkálva a 4. helyen végzett.



A hölgyek hasonló számában a világ-, és Európa-bajnok Kapás Boglárka a harmadik idővel kvalifikálta magát a 200 méter pillangó csütörtöki fináléjába, azaz éremesélyekkel várhatjuk a holnap hajnali finálét.

Sőt, a férfi 100 méter gyorson Németh Nándor hetedikként jutott döntőbe, ahol utoljára éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett. A BVSC 21 éves sprintere 47.81 másodperces idejével három századot faragott saját országos csúcsából.

A délutáni előfutamokban Telegdy Ádám 1:57.70 perces idővel bejutott a 200 méter hát elődöntőjébe. A 35 éves Cseh László – aki 200 m vegyesen Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt – előfutamában 1:57.51 perccel a második helyen ért célba, és végül a tizedik idővel lépett tovább.



„Nem volt rossz, bár a végére kicsit elfáradtam gyorson. Reggel viszonylag korán kell kelni, de engem ez nem zavar, én amúgy is korán kelek, mert ilyen idős korban az embernek már nem kell annyi alvás. Ezzel az eredménnyel legalább fél nappal kitolódott a karrierem vége” - értékelt röviden Cseh.

A női 4x200 méteres gyorsváltó Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Verrasztó Evelyn, Késely Ajna összeállításban a szám elődöntőjében volt érdekelt, és nyolcadikként, 7:56.16 perces idővel fináléba került. Békési Eszter 200 méter mellen, Kós Hubert pedig 200 méter vegyesen nem jutott tovább az előfutamokból.

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a második versenynap után is a második helyen áll összetettben a tokiói olimpián. A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázónak ugyanúgy 8 pontja van, mint a nagy rivális török Alican Kaynarnak.

Berecz szerint a győzelem csak az éremfutamban dől majd el, addig úgy kell lavírozni, hogy ott egy kicsit könnyebb legyen a helyzete. „Ha addig az első háromban, négyben tudok lenni, akkor nincs gond, úgyis az utolsó futamra marad a döntés" - nyilatkozta.

A szörfös Cholnoky Sára előbb a 24., majd a 19., aztán megint a 24. helyen futott be, így kilenc futam után összesítésben egyet előrelépve a 25 helyen áll. Az íjász Balogh Mátyás az első fordulóban kikapott az olimpiai és világbajnok Kim Vu Dzsintől, így búcsúzott a tokiói olimpián.

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Molnár Ádám

További cikkek