395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia: remeklések, összeomlások és továbbjutások – délelőtti összefoglaló

10perc.hu
2021. 07. 31.

Ahogy arra számítani lehetett, Milák Kristóf valóra váltotta éremesélyét 100 méter pillangón, , míg férfi pólósaink újra nyertek, viszont a női kardválogatott totális kudarcot vallott.

Természetesen egy külön cikkben számolunk majd be Milák Kristóf újabb remekléséről, azért itt sem feledkezhetünk meg a 21 éves világsztár újabb érméről. Milák ugyanis Európa-csúccsal ezüstérmet nyert 100 méter pillangón a tokiói olimpia úszóversenyének szombati napján. Olimpiai bajnokunk a magyar csapat hatodik érmét, közte a második ezüstöt szerezte a tokiói játékokon.



Az Európa-bajnok magyar válogatott 11-8-ra legyőzte az Egyesült Államok csapatát a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának negyedik fordulójában, és ezzel már biztosan negyeddöntős. Märcz Tamás együttese hétfőn közép-európai idő szerint 3 órakor a világbajnok olaszokkal találkozik, és a rangadó akár a csoportelsőségről is dönthet.

„Szépen emelkedik a játék minősége, szeretném, hogy ez egy lineáris vonal legyen, eddig jó az irány. Az amerikai jó csapat, de azért vannak nála jobbak is, például az olasz, amellyel biztosan parázs meccset vívunk majd a csoportelsőségért" - mondta az MTI-nek a szövetségi kapitány, aki kiemelte, egyelőre továbbra is az a cél, hogy a negyeddöntőig épüljön a válogatott játéka.

Noha titokban érmet reméltünk a női kardválogatottól – Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, Battai Sugár –, a csapatversenyeken a gárda három vereséggel az utolsóelőtti, 8. helyen végzett. Nagy csalódás ez, még akkor is, ha Márton Anna komoly térdsérülést szenvedett egyéniben – ám ott végigvívta a versenyt és végül 4. lett –, és az orvosok éppenhogy össze tudták rakni őt a mai napra.

A válogatott három ázsiai ellenfelétől egyaránt kikapott – Dél-Korea, Japán és Kína –, és ezekből a japánok elleni zakó volt tán a legfájdalmasabb. A csapat az utolsó meccsre totálisan szétesett, és a kínaiak elleni kilenc asszó közül mindössze egyet sikerült megnyernie a teljesen szétesett magyar csapatnak, az utolsó előtti párban Battai 6-5-re verte a rivális csereemberét, Kuo Ji-csit.



„Az elvesztett negyeddöntő után nagyon letargikus állapotba kerültünk. Nem sok hiányzott ahhoz, hogy bekerüljünk a négy közé, ami a célunk volt. Természetesen szerettük volna megnyerni az alsóági meccseinket, de úgy éreztem, hogy még mindig a Dél-Korea elleni összecsapás hatása alatt voltunk. Nagyon elkeseredtünk, hogy nem sikerült azon győzünk. Sajnos a mai teljesítményünk ennyire volt elég – fogalmazott Katona Renáta.

Ez volt az utolsó magyar érdekeltégű szám vívásban, a sportági küldöttség egy-egy arany- (Szilágyi Áron), ezüst- (Siklósi Gergely) és bronzérmet (férfi kardcsapat) nyert, illetve egy negyedik (Márton Anna), egy hetedik (női tőrválogatott) és egy nyolcadik (női kardválogatott) helyet szerzett a japán fővárosban.

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor nyolc futam után továbbra is a harmadik helyen áll a tokiói olimpián. A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó szombaton előbb a harmadik helyen ért célba, majd a nyolcadik részversenyben ötödik lett úgy, hogy a 11. helyről kapaszkodott fel. A finndingisekre vasárnap még két futam vár, majd kedden következik a legjobb tíz számára az éremverseny az Enosima Jachtkikötőben.

A dobogóért folyó küzdelemben a sorrend nem változott, a címvédő brit Giles Scott újabb első helyet szerzett - ez volt ötödik futamgyőzelme -, így hat helyezési ponttal vezet a spanyol Joan Cardona és kilenccel Berecz előtt. A negyedik holland Nicholas Heiner hét, az új-zélandi Junior Josh pedig kilenc pont hátrányban van a magyar hajóssal szemben.

Atlétikában is megvan az első továbbjutónk, ugyanis Kozák Luca bejutott az elődöntőbe 100 m gáton. A 25 éves futó egyike annak a nyolc magyar atlétának, akik teljesítették az ötkarikás indulási szintet - a többiek a világranglistáról kerültek a csapatba. A debreceni sprinter 12.97 mp-cel a harmadik helyen ért célba futamában, így készülhet a vasárnapi elődöntőre.

„Jobbat akartam, de az első futás mindig a legnehezebb, nagyon hosszú volt a várakozási idő a call roomban. Ennél többet éreztem magamban, de sok hibát elkövettem. A holnapi egészen más verseny lesz, ott mindenki 110-120 százalékot fog nyújtani, hogy bejusson a döntőbe. Időm alapján várhatóan a 7-8-as pályára kerülök, azt szeretem nagyon" – mondta a magyar gátas.



A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a triatlonosok vegyesváltó versenyszámát. A magyar együttes 1:26:43 órás idővel ért célba az 1,2 kilométer úszásból, 27,2 kilométer kerékpározásból és 8 kilométer futásból álló viadalon. Az aranyérmet óriási küzdelem után a britek nyerték, az ezüst az Egyesült Államokhoz, míg a bronz a franciákhoz került.

A világkupa-győztes, junior Európa-bajnok puskás, Mészáros Eszter a 26. helyen végzett a női kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számában. A 19 éves gödöllői sportlövő összesítésben 1161 körrel zárt, míg a nyolcas döntőhöz ezúttal 1171 körre volt szükség. Ezzel véget ért pályafutása első olimpiája: a mostani 26. helye előtt légpuskában 20.-ként zárt, a 10 méteres vegyescsapat versenyben pedig hetedik helyet ért el Péni Istvánnal közösen.

Főkép forrása:
MTI/Kovács Tamás

További cikkek