393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Olimpia: ezüstös hajnal után jött az aranyos reggel – délelőtti összefoglaló

10perc.hu
2021. 08. 05.
Olimpia: ezüstös hajnal után jött az aranyos reggel – délelőtti összefoglaló

Ahogy arra számítani lehetett, a csütörtök magyar érmekkel indult. Tótka Sándor immár a világ leggyorsabb kajakosa, Csipes Tamara saját magát is legyőzve lett második, míg Rasovszky Kristóf ezüstöt repesztett a nyíltvízi úszás férfiak 10 kilométerén.

Az éremesélyesek között tartották számon Tótka Sándort, a férfi kajak 200 méteres sprintversenyében, és a 27 éves sportoló meg is hálálta a bizalmat. Mit meghálálta, csodálatos versenyt futva megnyerte a számot a tokiói olimpián, ezzel megszerezve Magyarország negyedik aranyérmét.

Maga a finálé magyar könnyeket hozott, ugyanis az UTE kajakosa azt hitte, lemaradt az aranyról. De aztán még egyszer felnézett az eredményjelzőre, ahol immár örömében sírva olvashatta: 1. Magyarország. Harmadszor akkor jöttek a könnyek, amikor feleségével tudott pár szót váltani telefonon. De azt már régóta tudjuk, sírni csak a győzteseknek szabad. És Tótka győzött és felért a csúcsra.

„Ági az egyetlen, aki valóban tudja, hogy mit és mennyi munkát tettem ebbe bele. Amikor Magyarországon is kitört a koronavírus-járvány, akkor leköltöztünk Gyomaendrődre egy vízparti nyaralóba, ott edzettünk, és ott kezdtünk el először gondolkodni a feleségemmel azon, hogy mit tehetünk még a felkészülés érdekében" - mondta az újdonsült olimpiai bajnok.



Hozzátette, abban biztosak voltak, hogy egy év csúszással megrendezik az olimpiát, ezért külön elkezdtek odafigyelni többek között az étkezésre, a helyes légzéstechnikára, a fizikoterápiára, valamint a mentális felkészülésre is.

„Szokták mondani, hogy a sikernek nem receptje van, hanem ára, és úgy tűnik, hogy én megfizettem az árát. Rengeteg munka van az eredmény mögött, és azt mondhatom, hogy most már sejtem, mi kell egy jó pályához" - jelentette ki Tótka, aki úgy érzi, Tokióban minden neki kedvezett, sem a meleggel, sem a páratartalommal, sem pedig a széllel nem volt problémája, a döntőre pedig minden szempontból felkészült.

„A célba érkezés után azt mondtam Liam Heath-nek, hogy miatta lettem gyorsabb, megköszöntem neki, hogy ilyen erős ellenfél és hogy ezzel inspirált engem. Ha valaki jól használja a közösségi médiát, akkor sok mindent meg lehet onnan tudni. Én mindig néztem Heath-et, hogy mit csinál, milyen súllyal edz és milyen technikával evez, mert úgy voltam vele, hogy tanulni a legjobbtól érdemes. De most már én vagyok a leggyorsabb kajakos" – fogalmazott immár mosolyogva Tótka.

Nem hiányzott sok, hogy a K-1 200 méteres eredményhirdetésnél két magyar álljon a dobogón. A végül negyedik Csizmadia Kolos úgy fogalmazott, "nagyon jó lett volna éremmel hazamenni", az volt az álma, de ez most nem sikerült neki.

„A rajtnál valóban volt gondom, az első fókusz elment, aztán pedig nagyon gyorsan kellett újra reagálni, úgyhogy szerintem igazából ott ment el" - mondta Csizmadia, aki saját bevallása szerint a célban biztos volt benne, hogy Tótka győzött, de azt is tudta, hogy ő lemaradt az éremről.

Nem maradt le ezúttal az érmesek közül Csipes Tamara, aki ezüstérmet szerzett a kajak egyesek 500 méteres versenyében, és Tótkához hasonlóan a könnyeivel küszködve és rendkívül boldogan nyilatkozott.



„Rengeteg munkám van ebben, főleg amióta a kislányom megszületett. Annyira örülök, hogy kaphattam egy lehetőséget azáltal, hogy két egység indulhat egy nemzetből egyesben. Eddig még soha nem tudtam megmutatni, hogy mit tudok nyár végén, nem pedig tavasszal, a tízfokos márciusban. Úgy voltam vele, hogy ez életem legnagyobb lehetősége, ha ezt elszúrom, akkor egy totális idióta vagyok" – mondta a 31 éves versenyző, aki 2017 novemberében adott életet Olíviának.

Csipes azt is elárulta, hogy pályafutása során volt már olyan versenye, amelyben nem volt benne a szíve, a lelke, voltak olyan időszakai, amikor nem érdekelte az eredmény.

„De ebben most minden benne volt, minden, amit el lehet képzelni a földön, ezért is vagyok ennyire boldog. Mentálisan nem egyszerű helyzet az, hogy mindig mögötte vagy egy ötszörös olimpiai bajnoknak, akivel felnőttem és 18 éves korom óta versenyzek együtt. Mindig mögötte vagy, mert hihetetlenül tehetséges kajakos, te pedig gyakran felteszed magadnak a kérdést, hogy jó, te vagy a második, de ezzel mit érsz? De most megkaptam a lehetőséget, hogy megmutassam: lehet, hogy én is érek valamit – utalt a futamban negyedik Kozák Danutára.

London és Rio bajnokának, Kozák Danutának nem sikerült a triplázás, címvédőként ezúttal meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

„Hogy mi minden futott át rajtam? Leginkább az, hogy mennyi szenvedés, könny, fáradság van emögött. És nemcsak az enyém, hanem a családomé, a férjemé, aki az edzőm is egyben és a kislányomé. De ez sajnos nem jött most ki, nem volt egy jó futam a részemről” – nyilatkozott a Tokióból egy bronzéremmel távozó világklasszis.

A Nádas Bence, Kopasz Bálint duó hatalmas csatában a negyedik helyen végzett a kajak kettesek 1000 méteres versenyében a tokiói olimpián. A szám másik magyar indulója, a Béke Kornél, Varga Ádám kettős a B döntőben fejezte be a szereplését és összesítésben a 12. helyen zárt.



Ám a nap nem a kajakosokkal, hanem a nyíltvízi úszás férfi 10 kilométerével kezdődött, és egy gyönyörű magyar ezüstéremmel. Az 5 kilométer világbajnoka, Rasovszky Kristóf megnyert ezüstnek tartja a medálját, mivel a győztes Florian Wellbrock szerinte verhetetlen volt.

„Olyan meleg volt a víz, hogy erre csak én készülhettem, ugyanis Hévízhez képest jégfürdő volt az első kör. Nekem nem volt olyan melegem, mint amire a többiek panaszkodtak. Óriási eredménynek tartom, hogy Paltrinierit magam mögött tudtam tartani a hajrában. A végén nagyon figyeltem, melyik oldalamon úszik, és végig ennek megfelelően kacsáztam, mert ha mellém ér, akkor tudtam, hogy vége" – idézte fel az utolsó 3-400 méterét Rasovszky.

Mindenesetre kiderült, ebben az eredményben Szilágyi Áron is benne van. „Én a vívók szobáját vettem át az olimpiai faluban. Áron úgy adta át a kulcsokat, hogy ez a szoba legalább egy ezüstöt ér" - idézte fel Rasovszky.



Az öttusázók is elkezdték a küzdelmeiket, és a hölgyek már túl is vannak a körvíváson. Gulyás Michelle és Kovács Sarolta a 36 fős mezőny első felében, a bő élcsoportban zárt, ami bíztató a folytatásra nézve. Egyformán 20 győzelemmel és 15 vereséggel zártak, és az ezért járó 220 ponttal négy további társukkal holtversenyben a hatodik helyen végeztek.

A pozitív győzelmi mérleg jónak számít, de nem kiemelkedő, ugyanakkor az előttük állók előnye az éllovas Annika Schleuét leszámítva nem jelentős. A német 274 pontot érő 29 sikeres asszóval nagyon komoly előnyt alakított ki magának, az ezüstérmes pozíciót elfoglaló dél-koreai Kim Sze Hi viszont csak 24 pontra van a magyaroktól.

Főkép forrása:
Magyarock - Olympic Team Hungary/Szalmás Péter

További cikkek