395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nyugdíjak: az ígéret megvan, de mennyi jut a bukszába…

10perc.hu
2022. 10. 03.

Az infláció év végére akár a 20 százalékot is elérheti, ez pedig leginkább a nyugdíjasokat sújtja, ám senki nem mondja meg, vajon mennyi pénz kerül majd a számlájukra.

Noha sokan azt hirdetik, hogy a magyar gazdaság dübörög, az igazság ezzel szemben az, hogy 26 éve nem drágult ilyen mértékben az élet, mint most, és még nincs vége. Az infláció év végére akár a 20 százalékot is elérheti, ez pedig leginkább a nyugdíjasokat sújtja.

A kormány és a miniszterelnök nem fukarkodott az ígéretekkel – mondjuk az elmúlt években mindezt be is tartották –, ami alapján a szépkorúak nemcsak a jövő év elején 13. havi illetményt, de november 10. és 15. között nyugdíjprémiumot és nyugdíj kiegészítést is kapnak.

Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők szerint ugyanakkor még minidig nem világos, hogy ez mennyi többletpénzt jelent, mivel nem tudni, hogy a kormány mit tekint majd éves inflációs értéknek. A nyugdíjszakértő 6,1 százalékos, a nyugdíjas parlament elnöke 10 százalékos emelésre számít, miközben a nyugdíjas infláció ennél jóval magasabb.

Nyugdíjprémium akkor jár, ha az évi GDP növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Márpedig az idei évre az MNB 4 százalékos növekedést valószínűsített. A prémium kiszámolásához a különbözetet, ezt a fél százalékot kell megszorozni a novemberi nyugdíj negyedével, de legfeljebb 20 ezer forinttal.



Így én ezt a nyugdíjprémiumot most tízezer forintra várom, ami biztosan megadható a nyugdíjasok számára” – jelentette ki Farkas András. A nyugdíjszakértő szerint ez az egyetlen biztosnak látszó összeg, ugyanis a kormány még nem jelentette be, hogy mit tekint éves inflációs mértéknek. Valamekkora támpontot jelent, hogy az MNB 15 százalékos inflációra számít.

A 15 százalékot kell a 8,9 százalékos eddigi nyugdíjemeléshez viszonyítani, ami azt jelenti, hogy egy 6,1 százalékos emelésre lenne szükség. Mindenképpen” – hangsúlyozta Farkas. Ugyanakkor kijelentette, ha a kormány a KSH első nyolc hónapjának tényadatait veszi figyelembe, akkor a nyugdíjemelés mértéke mindössze 1,8 százalékos lenne.

A Nyugdíjas Parlament elnöke ezt elképzelhetetlennek tartja, ő 10 százalékos korrekcióval számol. Karácsony Mihály azonban még ez sem fogja a tényleges fogyasztást megoldani, egy kis fellélegzést karácsony előtt adna, de az energiaárak elszabadulása miatt az idősek nagyon nehéz helyzetbe kerülnek.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek