395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nem is tűzifát, hanem tűzifa alapanyagot kapsz hatósági áron a jogszabály szerint

10perc.hu
2022. 09. 23.

Akár többet is vásárolhatsz az ársapkás tüzelőből, ugyanis senki sem ellenőrzi, hogy a megvásárolt tűzifát milyen címre fogja kiszállíttatni a vevő által megbízott fuvaros.

Amint arról a 10perc.hu is beszámolt, megjelent az a kormányrendelet, amely a hatósági áras tűzifavásárlás szabályait írja le. Ebben egyértelműen benne van, hogy az olcsón kínált tűzifa nem az, amit a tűzépeken, tűzifa-kereskedőknél megvehetünk.

A Bank360.hu ugyanis kiderítette a rendelet szerint az állami erdészeti társaságoktól „tűzifa alapanyagot” vásárolhatunk kedvezményes áron. Ez pedig „átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan farönkökből álló hengeres faanyag”. Ezt tehát még tönkökre kell vágni, majd felhasogatni ahhoz, hogy valaki fűteni tudjon vele.

A kedvezményes árú tűzifa alapanyag 2023. április 15-ig igényelhető az állami erdészeti társaságnál rendelkezésre álló fafaj és készlet függvényében. A felhasználási helyenként járó 10 köbméter alatt erdei köbmétert kell érteni, ami a jogszabály szerint „sorokba rendezett, 1 méter hosszú tűzifa alapanyag 1 méter szélességű és 1,7 méter magasságú mennyisége”.

A kedvezmény nem személyenként jár, hanem felhasználási helyenként, és ebbe a mennyiségbe beleszámít az a tűzifa mennyiség is, amit az igénylő 2022. május 1-jét követően már megvett az állami erdészeti társaságoktól.



A rendelet szerint az állami erdészeti társaság a vásárlást követő egy évig jogosult kezelni az igénylő nevét és a felhasználási hely címadatait. Az ehhez szükséges okmányokat (személyi, lakcímkártya) az igénylőnek be kell mutatnia a vásárláskor.

Ha valakiről kiderül, hogy megszegte a feltételeket – nem saját felhasználásra vett vagy/és már több mint 10 köbmétert egy felhasználási helyre –, akkor kötbért kell fizetnie. Ennek összege a vásárláskori „aktuális piaci ár” és a kedvezményes ár különbözetének duplája.

Ugyanakkor ez a szigor azért kijátszható, ugyanis a szállításról ugyanis a vásárlónak kell gondoskodnia. Azt pedig már senki nem fogja ellenőrizni, hogy a megvásárolt tűzifát milyen címre fogja kiszállíttatni az általa megbízott fuvarossal.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek