EUR: 408,78 Ft
USD: 388,17 Ft
CHF: 415,11 Ft
GBP: 476,48 Ft
HRK: 54,13 Ft
RON: 82,89 Ft
RSD: 3,48 Ft

Mai névnap:

Nem is tűzifát, hanem tűzifa alapanyagot kapsz hatósági áron a jogszabály szerint

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Akár többet is vásárolhatsz az ársapkás tüzelőből, ugyanis senki sem ellenőrzi, hogy a megvásárolt tűzifát milyen címre fogja kiszállíttatni a vevő által megbízott fuvaros.

Amint arról a 10perc.hu is beszámolt, megjelent az a kormányrendelet, amely a hatósági áras tűzifavásárlás szabályait írja le. Ebben egyértelműen benne van, hogy az olcsón kínált tűzifa nem az, amit a tűzépeken, tűzifa-kereskedőknél megvehetünk.

A Bank360.hu ugyanis kiderítette a rendelet szerint az állami erdészeti társaságoktól „tűzifa alapanyagot” vásárolhatunk kedvezményes áron. Ez pedig „átlagosan 1 méter vagy annak többszöröse szerinti hosszúságú darabokra vágott, feldolgozatlan farönkökből álló hengeres faanyag”. Ezt tehát még tönkökre kell vágni, majd felhasogatni ahhoz, hogy valaki fűteni tudjon vele.

A kedvezményes árú tűzifa alapanyag 2023. április 15-ig igényelhető az állami erdészeti társaságnál rendelkezésre álló fafaj és készlet függvényében. A felhasználási helyenként járó 10 köbméter alatt erdei köbmétert kell érteni, ami a jogszabály szerint „sorokba rendezett, 1 méter hosszú tűzifa alapanyag 1 méter szélességű és 1,7 méter magasságú mennyisége”.

A kedvezmény nem személyenként jár, hanem felhasználási helyenként, és ebbe a mennyiségbe beleszámít az a tűzifa mennyiség is, amit az igénylő 2022. május 1-jét követően már megvett az állami erdészeti társaságoktól.


Az ársapkás "tűzifát" még tönkökre kell vágni, majd felhasogatni ahhoz, hogy valaki fűteni tudjon vele      Fotó: freepik.com


A rendelet szerint az állami erdészeti társaság a vásárlást követő egy évig jogosult kezelni az igénylő nevét és a felhasználási hely címadatait. Az ehhez szükséges okmányokat (személyi, lakcímkártya) az igénylőnek be kell mutatnia a vásárláskor.

Ha valakiről kiderül, hogy megszegte a feltételeket – nem saját felhasználásra vett vagy/és már több mint 10 köbmétert egy felhasználási helyre –, akkor kötbért kell fizetnie. Ennek összege a vásárláskori „aktuális piaci ár” és a kedvezményes ár különbözetének duplája.

Ugyanakkor ez a szigor azért kijátszható, ugyanis a szállításról ugyanis a vásárlónak kell gondoskodnia. Azt pedig már senki nem fogja ellenőrizni, hogy a megvásárolt tűzifát milyen címre fogja kiszállíttatni az általa megbízott fuvarossal.
Hirdetés
Hirdetés