394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ne hagyjuk, hogy egy betörő tönkre tegye a tavaszi vakációt

10perc.hu
2022. 04. 13.

Ha elmegyünk nyaralni, akkor az adott óvintézkedésekkel – bezárunk mindent, leengedjük a redőnyt, nem ég a lámpa – éppen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy senki nincs otthon és védtelen a lakás.

Az iskolákban, óvodákban holnap beköszönt a tavaszi szünet. Sok család ilyenkor úgy dönt, hogy a szünetet és a húsvétot pihenéssel tölti és elutaznak valamerre. A pár napos kikapcsolódás azonban könnyen rémálommá válhat, ha nem gondoskodunk lakásuk, ingatlanunk megfelelő védelméről.

Elsődleges probléma, hogy ha elmegyünk nyaralni, akkor az adott óvintézkedésekkel – bezárunk mindent, leengedjük a redőnyt, nem ég a lámpa – éppen arra hívjuk fel a figyelmet, hogy senki nincs otthon és védtelen a lakás.

„Ha jó a viszonyunk a szomszéddal neki érdemes szólni, hogy elutazunk, esetleg megkérni, hogy néha nézzen rá a lakásra vagy házra. Ugyanakkor ne szóljunk minden ismerősnek, hogy elutazunk, mert nem tudjuk kinél kerül rossz kezekbe ez az információ” – mondta el a 10perc.hu kérdésére Csalami János.

A biztonságtechnikai szakértő szerint, ha valakinek se redőnye, se sötétítő függönye nincs, akkor különösen kell vigyáznia arra, hogy semmi értékes dolog ne maradjon szem előtt. Nem kell kísértésbe hozni a betörőt. Ami még hasznos lehet abban az esetben, ha nem rendelkezünk lakásriasztó rendszerrel az akár egy mozgásérzékelős lámpa is lehet.


Ma már az okosotthonok kialakítása is nagyban hozzájárul a biztonsághoz     Fotó: Elektronika Vonala


Ez az év többi időszakában is segítségünkre lehet, ám elutazáskor különösen fontos. Ha az ablakok és ajtók környékére szereltetjük fel, akkor a szomszédoknak is rögtön szemet szúrhat éjjel a hirtelen világosság, ráadásul a betörőket is megzavarhatja.

Hasznos segítség az is, ha van olyan hozzátartozó, barát, akit megkérhetünk, hogy nézzen át naponta az ingatlanba. Ilyenkor kérjük meg, hogy húzza fel a redőnyt, kapcsoljon villanyt és feltétlenül fontos, hogy ürítse ki a postaládát is.

„Amennyiben a legtökéletesebb megoldást szeretnénk, akkor lássuk el az ingatlan valamilyen vagyonvédelmi eszközzel: riasztóval, kamerával, távfelügyelettel” – tanácsolja a szakember, aki szerint ma már az okosotthonok kialakítása is nagyban hozzájárul a biztonsághoz.

Főkép forrása:
Elektronika Vonala

További cikkek