393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Navalnij: feltételes helyett letöltendő 3 és fél év

10perc.hu
2021. 02. 02.
Navalnij: feltételes helyett letöltendő 3 és fél év

A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött, így a politikus összesen 2 év 8 hónapot marad rács mögött.

Megszületett az a bírói döntés, amin vélhetően senki sem lepődött meg Oroszországban. Letöltendőre változtatta ugyanis az illetékes moszkvai bíróság az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben 2014-ben kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést. A bíróság az ítéletet a felfüggesztett büntetés feltételeinek megszegésével indokolta, azzal, hogy Navalnij több alkalommal nem jelentkezett az előírt időpontban a felügyelő hatóságnál. A szabadságvesztésbe beszámít majd az a majdnem teljes év, amelyet a politikus házi őrizetben töltött, így a politikus összesen 2 év 8 hónapot marad rács mögött. Az ellenzéki politikus ügyvédei fellebbeztek az ítélet ellen.

Navalnij hívei egész nap tüntettek, és a bíróság épülete környékén estig több mint 300 embert vettek őrizetbe. A rendőri erők az ítélet kihirdetését követően lezárta Moszkva fő tereit. A rosbalt.ru megírta, hogy a korábbi olimpiai bajnok, kétszeres Grand Slam-győztes teniszező, Jevgenyij Kafelnyikov közösségi oldalán kijelentette, szégyelli, ami ma a hazájában lejátszódik.



„Soha nem hittem volna, hogy húsz esztendővel a Sydney-ben szerzett olimpiai aranyam után egyszer is szégyelleni fogom azt, hogy ilyen megtörténhet a hazámban. Egyszerűen szégyen!” – írta ki a Twitterre az egykori világelső teniszező.

A világ legtöbb kormánya – többek között az amerikai, brit, német – Navalnij szabadon bocsátását követeli Oroszországtól. A lett külügyminiszter egyszerűen cinizmusnak nevezte az ítéletet, míg Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint Oroszország szembe megy minden emberi jogi kötelezettségeinek, miután olyan ügyben zárják most börtönbe, ami miatt az Emberi Jogok Európai Bírósága felmentette őt, mondván, önkényes és teljesen megalapozatlan az ellene hozott ítélet.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek