Mai névnap:

Mozgással a mellékhatások nélküli gyógyulásért

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Harmónia Centrum

A fizioterápia mai világnapja alkalmából a mozgás fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen napi fél óra mozgás 23 és fél óra fájdalommentességet jelent.

A mozgás gyakorlatilag mindent gyógyít, hiszen általa több oxigén kerül szervezetünkbe. Ez pedig gyógyító, illetve regeneráló hatással bír, és nem utolsósorban megkímélhet bennünket a mozgásszervi megbetegedésektől.

Persze ha hanyagoljuk a mozgást, és ennek következtében itt-ott fájdalom jelentkezik, akkor sem késő elébe szaladni a nagyobb bajnak. Ráadásul mi magunk is utánajárhatunk annak, hogy mi okozhatja a különböző fájdalmakat, akár saját magunk is kideríthetjük a kiváltó okokat.

Bár az egészségügyi szakembereket sok esetben jó, ha nem kerüljük meg. A szakorvos vagy a tapasztalt gyógytornász az általunk érzékelt tünetek értelmezésében és a következtetések levonásában tud segíteni. A kiváltó ok felismerése után, annak megszüntetésével, akár saját magunk is megszabadulhatunk a fájdalomtól.


A nyújtásnak nagy szerepe van abban, hogy ne érezzünk fájdalmat    Fotó: Harmónia Centrum


Van, amikor elég otthoni nyújtó és lazító gyakorlatokat végezni a javulás érdekében, de van az a pont, amikor már szükséges a gyors és hatékony kezelés. Ebben például komoly szerepet játszik a lökéshullám terápia, amelynek lényege, hogy nagy erejű lökéshullámokat generál, amelyek a kezelt terület sejtjeiben nyelődnek el.

Ez pedig öngyógyulást fokozó vérbőséget eredményez, hiszen a felgyorsult véráramlás több tápanyagot és oxigént szállít a sejtekhez, amik ezért tudnak gyorsabban regenerálódni. A vér visszaútján pedig a fájdalmat okozó, felgyülemlett salakanyagok szállítódnak el gyorsabban.


Van az a pont, amikor már szükséges a gyors és hatékony kezelés, és ebben például komoly szerepet játszik a lökéshullám terápia     Fotó: Harmónia Centrum


A fizioterápiát sokan azonosítják a gyógytornával, de valójában a gyógytorna csak a legjelentősebb eszköze a fizioterápiának. A fizioterápia annál több: lényegében azoknak a gyógymódoknak az összefoglaló neve, amelyek a gyógyvizek, a napfény, a levegő és a mozgás jótékony hatását használják fel a gyógyításban.

A fizioterápia tehát alapvetően a mozgásszervi betegségek kezelésére hivatott, amelyeknek okozója leginkább a mozgáshiány. A szakemberek éppen ezért azt javasolják, hogy első körben a fájdalom okára próbáljunk fényt deríteni, és mozgással vagy fizioterápiás módszerekkel kezeljük a problémákat, mielőtt azonnal gyógyszerek felíratásához folyamodnánk.
Hirdetés
Hirdetés