392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Moszkvai börtönbe szállították át az Azov parancsnokait

10perc.hu
2022. 06. 20.
Moszkvai börtönbe szállították át az Azov parancsnokait

A nacionalista ukrán szervezet néhány vezetőjét az orosz fővárosban található lefortovói fegyintézetbe vitték át, sajtóhírek szerint szembesítések céljából.

A mariupoli Azovsztal feladását követően az acélművet védő ukrán fegyvereseket a szakadár, csak Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaságba" szállították, majd bejelentették, itt állítják majd bíróság elé őket. A két szakadár államban ugyanis van halálbüntetés, nemrég két brit állampolgárt és egy marokkói zsoldosra is kimondták a legsúlyosabb ítéletet.

A TASSZ hírügynökség megtudta, hogy az Azovsztal védelmét irányító parancsnokokat átszállítottak az orosz fővárosba, és immár a moszkvai Lefortovo kerület előzetes letartóztatási központjának a „vendégszeretetét élvezi” az Azov parancsnokhelyettese, Szvjatoszlav Palamar és az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnoka, Szerhij Volinszkij.



Palamar részt vett a "narancsos forradalomban", amely 2004 novembere és 2005 januárja között zajlott le Ukrajnában, majd 2014-ben a kijevi harcokban is. Mielőtt megadta magát az Azovsztal acélműben, többször fogadkozott, hogy az utolsó emberig harcol, de a TASZSZ szerint az első parancsnokok egyike volt, aki elhagyta a létesítményt.

Volinszkij volt az egyetlen ukrán tiszt, akiről a megadás után újságírók videofelvételt készítettek. 2014-ben, amikor a Krímben szolgált, egysége az orosz csapatok engedélyével fegyvertelenül hagyhatta el a félszigetet. Az Azov több más tagjával együtt gyakran tett nyilvános nyilatkozatokat, egyebek között az amerikai elnököt, a pápát és brit kormányfőt felszólítva, hogy szervezzék meg az Azovsztalban bekerítettek evakuálását.



A TASZSZ az orosz bűnüldözési szervektől úgy értesült, hogy hamarosan újabb foglyokat fognak a lefortovói fegyintézetbe átvinni, hogy egyebek között szembesítést végezzenek el a részvételükkel. Jelenleg több mint százan lehetnek az orosz fővárosban, köztük olyan külföldi zsoldosok is, akik az Azovsztalban adták meg magukat.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek