Mai névnap:

Moszkvai börtönbe szállították át az Azov parancsnokait

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Twitter

A nacionalista ukrán szervezet néhány vezetőjét az orosz fővárosban található lefortovói fegyintézetbe vitték át, sajtóhírek szerint szembesítések céljából.

A mariupoli Azovsztal feladását követően az acélművet védő ukrán fegyvereseket a szakadár, csak Oroszország által elismert "Donyecki Népköztársaságba" szállították, majd bejelentették, itt állítják majd bíróság elé őket. A két szakadár államban ugyanis van halálbüntetés, nemrég két brit állampolgárt és egy marokkói zsoldosra is kimondták a legsúlyosabb ítéletet.

A TASSZ hírügynökség megtudta, hogy az Azovsztal védelmét irányító parancsnokokat átszállítottak az orosz fővárosba, és immár a moszkvai Lefortovo kerület előzetes letartóztatási központjának a „vendégszeretetét élvezi” az Azov parancsnokhelyettese, Szvjatoszlav Palamar és az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnoka, Szerhij Volinszkij.


Mielőtt megadta magát az Azovsztal acélműben az Azov parancsnokhelyettese, Szvjatoszlav Palamar, többször fogadkozott, hogy az utolsó emberig harcol      Fotó: Twitter


Palamar részt vett a "narancsos forradalomban", amely 2004 novembere és 2005 januárja között zajlott le Ukrajnában, majd 2014-ben a kijevi harcokban is. Mielőtt megadta magát az Azovsztal acélműben, többször fogadkozott, hogy az utolsó emberig harcol, de a TASZSZ szerint az első parancsnokok egyike volt, aki elhagyta a létesítményt.

Volinszkij volt az egyetlen ukrán tiszt, akiről a megadás után újságírók videofelvételt készítettek. 2014-ben, amikor a Krímben szolgált, egysége az orosz csapatok engedélyével fegyvertelenül hagyhatta el a félszigetet. Az Azov több más tagjával együtt gyakran tett nyilvános nyilatkozatokat, egyebek között az amerikai elnököt, a pápát és brit kormányfőt felszólítva, hogy szervezzék meg az Azovsztalban bekerítettek evakuálását.


Az ukrán fegyveres erők 36. dandárjának parancsnoka, Szerhij Volinszkij volt az egyetlen ukrán tiszt, akiről a megadás után újságírók videofelvételt készítettek    Fotó: Twitter


A TASZSZ az orosz bűnüldözési szervektől úgy értesült, hogy hamarosan újabb foglyokat fognak a lefortovói fegyintézetbe átvinni, hogy egyebek között szembesítést végezzenek el a részvételükkel. Jelenleg több mint százan lehetnek az orosz fővárosban, köztük olyan külföldi zsoldosok is, akik az Azovsztalban adták meg magukat.
Hirdetés
Hirdetés