395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Moszkva megtalálta a jogi kiskaput! A szakadár népköztársaságokban állítják bíróság elé az Azovsztal védőit, ahol van halálbüntetés

10perc.hu
2022. 05. 18.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője ma bejelentette, hogy a mariupoli acélművet le fogják bontani, és a kikötőváros épületeinek 60 százaléka nem helyreállítható.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője mai sajtótájékoztatóján elmondta, újabb többszáz ukrán katona adta meg magát a bekerített mariupoli Azovsztal acélműben. A vezérőrnagy szerint május 16. óta összesen 959 harcos adta meg magát, köztük 80 sebesült, akik közül ötvenegyen kórházi ápolásban részesülnek az orosz ellenőrzés alatt álló "Donyecki Népköztársaság" novoazovszki kórházában.

Hogy mi lesz a további sorsuk, az kezd mostanra teljesen nyilvánvalóvá válni: az oroszok ki akarják végezni a legtöbbjüket annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin megígérte, fegyverletétel esetén a hadifoglyokról szóló genfi egyezmény alapján bánnak majd velük.



Egy dologban azonban mindenki biztos lehet, a kivégzés nem szerepel a genfi egyezményben. Ám ez úgy tűnik, Moszkvát nem nagyon érdekli. A 10perc.hu korábban megírta, a felek közötti megállapodás eredetileg úgy szólt, hogy a magukat megadó ukránokat előbb a szakadárok által ellenőrzött területre viszik, majd kicserélik őket orosz hadifoglyokra.

A Moscow Times megírta, hogy Vjacseszlav Volodin házelnök bejelentette, hogy egy frissen alkotott jogszabállyal a képviselők tiltsák meg az Azovsztal védőinek kiadását Ukrajna számára. A házelnök helyettese, a Duma külügyi bizottságának elnöke, Leonyid Szluckij az agentstvonews telegram oldalán megjelent jelentés szerint már megszüntetné a halálbüntetés moratóriumát Oroszországban, hogy az Azov tagjait – ahogy a politikus mondta, az emberi álruhába öltözött fenevadakat – egyből ki lehessen végezni.



Nos, kiderült mára, még erre sincs szükség, ugyanis megtalálták a módját az Azovsztal védőinek kivégzésére. Ugyanis nem Oroszországban fogják bíróság elé állítani őket, hanem a Moszkván kívül senki által el nem ismert szakadár népköztársaságokban, ugyanis a donyecki és luhanszki entitásban a törvények jelenleg is megengedik a halálbüntetést.



Gyenyisz Pusilin, a donyecki "népköztársaság" vezetője ma kijelentette, hogy az Azovsztalt le fogják bontani, és a mariupoli épületek 60 százaléka nem helyreállítható. A magukat megadó ukrán védőkkel kapcsolatban – ő is csak neonácinak nevezi az Azov tagjait – azt mondta, nemzetközi bíróság ítélkezik majd felettük, ami maximum az orosz és fehérorosz szervek bevonását jelenti majd az eljárásba.

Főkép forrása:
Twitter/Azov

További cikkek