393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Most figyelj a kullancsokra!

10perc.hu
2021. 08. 25.
Most figyelj a kullancsokra!

A Lyme-kórt okozó paraziták nem kedvelik a tűző napot, de nagyon jól bírják a mostanság egyre inkább megszokott hőmérséklet-ingadozásokat, kedvelik a magas páratartalmat.

Egy apró kullancscsípés is súlyos betegséget, akár Lyme-kórt okozhat, mely olyan baktérium által okozott betegség, melyet a baktériummal fertőzött kullancsok terjesztenek. A legjellegzetesebb tünet a csípés helye körül körkörösen kialakuló, vörös, kokárdaszerű vagy egybefüggő bőrelváltozás, mely megjelenthet egy nappal a csípés után, de akár hónapokkal később is.

A megelőzés elsődleges fontosságú a mostani erdei kirándulásoknál, mivel augusztus második fele a legkedvezőbb a kullancsoknak. Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének egyetemi docense az M1 aktuális csatorna keddi műsorában elmondta a túrázóknak zárt, lehetőleg világos ruházat viselése és kullancs elleni spray használata ajánlott. Agyvelőgyulladás elleni oltás is kérhető.



A kullancsok nem kedvelik a tűző napot, de nagyon jól bírják a mostanság egyre inkább megszokott hőmérséklet-ingadozásokat, kedvelik a magas páratartalmat. A reggeli és kora esti órákban a legaktívabbak. A parazita embereknél agyvelőgyulladást, ritkábban agyhártyagyulladást, néhány esetben pedig nyirokcsomó-gyulladást okozhat.

Hogy milyen tünetek jellemzik? Hőemelkedés, enyhe izomfájdalom, levertség, nyirokcsomó duzzanat, torokfájás. Ha sokat voltunk a természetben, erdő közelében, vagy akár csak a strandon is, érdemes átnézni a hajlatokat, ugyanis a kullancsok elsősorban füves, gazos területen, árnyas erdőkben, vízparton a leggyakoribbak.

Főkép forrása:
katasztrofavedelem.hu

További cikkek