Mai névnap:

Mit szól ehhez Putyin? Egy Nobel-békedíjas orosz újságíró 103,5 millió dollárral segít az ukrán gyerekeknek

10perc.hu/FG
1 hete
Kiemelt kép: BBC

Dmitrij Muratov aukción értékesítette a díjjal járó aranymedált, melynek ellenértékét, 103,5 millió dollárt az otthonukat elhagyni kényszerülő ukrán gyerekek támogatására ajánlotta fel.

A Nobel-békedíjas Dmitrij Muratov a független orosz napilap, a Novaja Gazeta főszerkesztője. A medál értékesítéséből befolyó összeg az UNICEF Humanitárius válasz az otthontalanná vált ukrajnai gyermekek számára nevű alapjához kerül – közölte a Heritage Auctions, az aukciót bonyolító cég.

Az aranymedált egy mostanáig ismeretlen kilétű személy vásárolta meg, aki telefonon licitált a New York-i aukció során. Az orosz újságíró összesen 103,5 millió dollárt kapott, amit az utolsó centig az általa jónak tartott kezdeményezésre utalt el.

Az orosz zsurnaliszta 2021-ben nyerte el a díjat, megosztva Maria Ressa Fülöp-szigeteki újságíróval. A Nobel-békedíjat odaítélő bizottság a véleménynyilvánítás szabadságáért hozott áldozatos erőfeszítéseiket értékelte – írta a BBC.

A Novaja Gazeta márciusban felfüggesztette működését, nem sokkal az ukrajnai orosz invázió kezdetét követően. Muratovot áprilisban támadás érte egy oroszországi vonaton, melynek során vörös festékkel öntötték le. A támadó azt kiáltotta, ezt a fiainkért kapod.
Hirdetés
Hirdetés