393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mire elég és mennyi meleget ad 10 köbméter fa?

10perc.hu
2022. 09. 17.

Ha valaki nem a legalább egy évet letárolt és száradt fát vásárol, akkor az a tűzifa bizony 20-30 százalékkal kevesebb fűtőértéket fog tudni leadni.

Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli Kormányinfón újra bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében 10 köbméter fát vásárolhat a lakosság az erdőgazdaságoktól és a tüzépeken hatósági áron. De vajon elég lesz-e ez a mennyiség télen?

Az azuzlet.hu portál szakemberek segítségével utána járt annak, vajon mit kell érteni 10 köbméter alatt, és miket érdemes figyelembe venni, ha tűzifát szeretnénk vásárolni. A legfontosabb, hogy a 10 köbméter az erdei köbméterben értendő.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a piacon szoktak árulni súlyra illetve 1m x 1m x 1m kiszerelésben is tűzifát, ellenben az erdészeteknél az erdei köbméter az általános, ami 1,7m x 1m x 1m, vagyis lényegesen több. Ez utóbbival számolva a 10 erdei köbméter fa a lakossági ingatlanok jelentős részénél megoldja a fűtést egész télen.

Az persze szintén tisztázásra vár, hogy ezek rönkök vagy kályhakész, 25-33 centis hasogatott tüzelőt jelentenek-e majd. Ennél is fontosabb kérdés, hogy a fűtésre alkalmas az a tűzifa, amit kínálnak. Ha valaki nem a legalább egy évet letárolt és száradt fát vásárol, akkor az a tűzifa bizony 20-30 százalékkal kevesebb fűtőértéket fog tudni leadni.

Nézzük, bizonyos fajtáknál mi az átlagos fűtőérték:

  • az akác 14.9 MJ/kg;
  • a tölgy 15.1 MJ/kg;
  • a bükk 15.6 MJ/kg.


A piacon szoktak árulni súlyra illetve 1m x 1m x 1m kiszerelésben is tűzifát, ellenben az erdészeteknél az erdei köbméter az általános, ami 1,7m x 1m x 1m, vagyis lényegesen több       Fotó: freepik.com


Ha a tűzifa a nedvességtartalom végett ebből veszít akár csak 20%-ot is, 12MJ körül alakul átlagosan a fűtőérték. Ebből adódik, hogy a kívánt hőmérséklethez több tűzifára lesz szükség. Szerencsére a 10 erdei köbméter tekintélyes mennyiség, ezért még a veszteségeket figyelembe véve is elegendő kell legyen. Az tévhit, hogy ha eső éri a fát, attól olyan mértékben tekinthető nedvesnek, mintha friss vagy őszi vágásból származna. Egy hét esőmentes nap elég, és az esővel felvett nedvesség kipárolog.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatósági áras tűzifát az erdészetektől lehet majd vásárolni. De vajon az erdészettől való vásárlás egyszeri nagy összeggel jár, amelyet nem mindenki engedhet meg magának. Még a hatósági ár bevezetését követően sem.

Megjelent a tűzifa kínálatban a fenyő. Ennél a terméknél óvatossággal kell megközelíteni a kedvező árat. A fa maga durván fele olyan nehéz, mint a bükk, és bár a fűtőértéke azonos a bükkével, hamarabb leég. Ezen kívül gyantát tartalmaz, emiatt az égése közben más gázok is keletkeznek, illetve lerakódhat a kéményben.

Ezzel szemben a brikett is beletartozik a fatermékekbe és érintheti a hatósági ár, de hogy milyen módon, vagy az érintett körbe tartozik-e, arról még részleteket nem tudni. Annyi előnye viszont van a tűzifával szemben, hogy biztosan száraz tüzelőanyagról van szó, illetve a szállítása könnyebb, hiszen 200kg-ig szinte bármely személyautóban elfér.

Mivel a fűtőértéke nagyobb, kevesebb is elegendő belőle. A tárolását tekintve is előnyösebb a fánál, mivel töredéke a helyigénye, valamint kályhakész, nem kell hasogatni sem, és kevesebb a visszamaradó hamu is.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek