EUR: 406,29 Ft
USD: 416,58 Ft
CHF: 424,39 Ft
GBP: 465,57 Ft
HRK: 54,02 Ft
RON: 82,17 Ft
RSD: 3,46 Ft

Mai névnap:

Mire elég és mennyi meleget ad 10 köbméter fa?

10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Ha valaki nem a legalább egy évet letárolt és száradt fát vásárol, akkor az a tűzifa bizony 20-30 százalékkal kevesebb fűtőértéket fog tudni leadni.

Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli Kormányinfón újra bejelentette, hogy a kormány döntése értelmében 10 köbméter fát vásárolhat a lakosság az erdőgazdaságoktól és a tüzépeken hatósági áron. De vajon elég lesz-e ez a mennyiség télen?

Az azuzlet.hu portál szakemberek segítségével utána járt annak, vajon mit kell érteni 10 köbméter alatt, és miket érdemes figyelembe venni, ha tűzifát szeretnénk vásárolni. A legfontosabb, hogy a 10 köbméter az erdei köbméterben értendő.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a piacon szoktak árulni súlyra illetve 1m x 1m x 1m kiszerelésben is tűzifát, ellenben az erdészeteknél az erdei köbméter az általános, ami 1,7m x 1m x 1m, vagyis lényegesen több. Ez utóbbival számolva a 10 erdei köbméter fa a lakossági ingatlanok jelentős részénél megoldja a fűtést egész télen.

Az persze szintén tisztázásra vár, hogy ezek rönkök vagy kályhakész, 25-33 centis hasogatott tüzelőt jelentenek-e majd. Ennél is fontosabb kérdés, hogy a fűtésre alkalmas az a tűzifa, amit kínálnak. Ha valaki nem a legalább egy évet letárolt és száradt fát vásárol, akkor az a tűzifa bizony 20-30 százalékkal kevesebb fűtőértéket fog tudni leadni.

Nézzük, bizonyos fajtáknál mi az átlagos fűtőérték:

  • az akác 14.9 MJ/kg;
  • a tölgy 15.1 MJ/kg;
  • a bükk 15.6 MJ/kg.


A piacon szoktak árulni súlyra illetve 1m x 1m x 1m kiszerelésben is tűzifát, ellenben az erdészeteknél az erdei köbméter az általános, ami 1,7m x 1m x 1m, vagyis lényegesen több       Fotó: freepik.com


Ha a tűzifa a nedvességtartalom végett ebből veszít akár csak 20%-ot is, 12MJ körül alakul átlagosan a fűtőérték. Ebből adódik, hogy a kívánt hőmérséklethez több tűzifára lesz szükség. Szerencsére a 10 erdei köbméter tekintélyes mennyiség, ezért még a veszteségeket figyelembe véve is elegendő kell legyen. Az tévhit, hogy ha eső éri a fát, attól olyan mértékben tekinthető nedvesnek, mintha friss vagy őszi vágásból származna. Egy hét esőmentes nap elég, és az esővel felvett nedvesség kipárolog.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a hatósági áras tűzifát az erdészetektől lehet majd vásárolni. De vajon az erdészettől való vásárlás egyszeri nagy összeggel jár, amelyet nem mindenki engedhet meg magának. Még a hatósági ár bevezetését követően sem.

Megjelent a tűzifa kínálatban a fenyő. Ennél a terméknél óvatossággal kell megközelíteni a kedvező árat. A fa maga durván fele olyan nehéz, mint a bükk, és bár a fűtőértéke azonos a bükkével, hamarabb leég. Ezen kívül gyantát tartalmaz, emiatt az égése közben más gázok is keletkeznek, illetve lerakódhat a kéményben.

Ezzel szemben a brikett is beletartozik a fatermékekbe és érintheti a hatósági ár, de hogy milyen módon, vagy az érintett körbe tartozik-e, arról még részleteket nem tudni. Annyi előnye viszont van a tűzifával szemben, hogy biztosan száraz tüzelőanyagról van szó, illetve a szállítása könnyebb, hiszen 200kg-ig szinte bármely személyautóban elfér.

Mivel a fűtőértéke nagyobb, kevesebb is elegendő belőle. A tárolását tekintve is előnyösebb a fánál, mivel töredéke a helyigénye, valamint kályhakész, nem kell hasogatni sem, és kevesebb a visszamaradó hamu is.
Hirdetés
Hirdetés