393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Miként boldogulj klíma nélkül a kánikulában

10perc.hu
2021. 07. 01.
Miként boldogulj klíma nélkül a kánikulában

Az egyik legjobb módszer az otthonunk hűtésére az alapos szellőztetés, pontosabban a kereszthuzat.

A jelenlegi forróságban sokan vannak, akik nem szereltettek fel klímát a lakásukban, így egyre nehezebben viselik a kánikulát. Nos, nincs ok az aggodalomra, az egeszsegkalauz.hu szakértőinek segítségével praktikus tanácsok következnek arra, miként tehetjük légkondi nélkül is elviselhetővé a mindennapjainkat.

Az első és legfontosabb, hogy sose feledkezzünk meg arról, hogy a meleg levegő felfelé száll, vagyis az emeleten, tetőtérben általában még nehezebben elviselhető a kánikula. Ha kétszintes házban élünk, ideiglenesen leköltözhetünk az alsóbb szintre is.



Az egyik legjobb módszer az otthonunk hűtésére az alapos szellőztetés, pontosabban a kereszthuzat. A keresztbe mozgó levegő ugyanis segít kicserélni a meleg és állott levegőt, így nemcsak hűvösebbnek, de frissebbnek is érezzük azt. A természetes huzat mellett elektromos ventilátorokat is használhatunk. A ventilátor alapvetően nem hűti le a levegőt, de segít megmozgatni azt, így a páratartalomra is hatással van.

Bármennyire furcsán hangozhat, a ventilátort célszerű az ablakok közelébe tenni, mert így még könnyebben távolíthatjuk el az otthonunkból a meleg és párás levegőt. A legelviselhetetlenebb napokon akár egy párátlanító készülék is jó szolgálatot tehet.

A szobák elsötétítése is régi trükk a hőség ellen, hiszen a közvetlen napfény csak még jobban felmelegíti az otthonunkat. Eresszük le a redőnyöket, húzzuk be a függönyöket. Csökkentsük a levegőbe jutó hő mennyiségét is, így ha csak mód van rá, kerüljük a legnagyobb melegben a sütő bekapcsolását, valamint a rengeteg hőt termelő mosó-, mosogató- és különösen a szárítógép használatát.



A szobanövények nemcsak otthonosabbá teszik a lakást, de a hőszabályozásban is nagy szerepet játszhatnak. Bizonyos növények - általában azok, amelyek kevésbé vízigényesek, nem kell őket nagyon gyakran locsolni - a környezet páratartalmát is felhasználják, a szárazabb levegő pedig elviselhetőbbé teszi a hőséget. Tegyük ezeket a növényeket az ablakpárkányra, vagy annak közelébe, így ugyanis némi árnyékot is nyújtanak.

Nem árt az sem, ha pontosan tisztában vagyunk azzal, milyen veszélyek leselkednek ránk kánikulában. Nos, ez a grafikon minden olyan tudnivalót tartalmaz, ami hasznos a mostani nagy melegben.


Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek