EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Megszavazták, jön az uniós gázársapka

Gazdasági hírek
10perc.hu
3 hónapja

A megállapodásra több hetes tárgyalásokat követően került sor.

Az európai uniós országok energiaügyi miniszterei megállapodtak a gázárplafonról - közölte hétfőn a Twitteren a cseh elnökség szóvivője, Dmitrij Černikov.


A Reuters beszámolója szerint az európai uniós országok energiaügyi miniszterei megállapodtak abban, hogy az árplafon akkor lép életbe, ha a gáz referenciaára 180 euró/megawattóra szintre emelkedik, és három napon át ezen a szinten marad.

A megállapodás azt követően született meg, hogy az eddig ellenző Németország végül megszavazta a gázárplafonról szóló európai uniós megállapodást. A gázárakra vonatkozó felső határ bevezetését korábban Hollandia és Ausztria is ellenezte, a szavazáson ők azonban a tartózkodás mellett döntöttek, míg Magyarország az intézkedés ellen szavazott.

Az ársapkát csak jövő február 15-től lehet aktiválni, ha előállnak az ahhoz szükséges piaci feltételek.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Twitteren arról írt, hogy az uniós tagállamok megállapodtak az uniós gázárplafonról és „a legutóbbi brüsszeli találkozókon a többségi koalíciónknak sikerült megtörnie az ellenállást, elsősorban Németország részéről”.

Ez azt jelenti, hogy vége az Oroszország és a Gazprom által elkövetett piaci manipulációnak, tette hozzá Mateusz Morawiecki.