394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megkezdődött az első, háborús bűn elkövetésével vádolt orosz katona pere, aki elismerte tettét

10perc.hu/FG
2022. 05. 19.

A kijevi bíróságon lefolytatott tárgyalás során egy orosz katona elismerte, hogy agyonlőtt egy civil lakost az északkelet-ukrajnai Szumi megyében - jelentette az UNIAN hírügynökség.

Vagyim Sisimarin az első orosz katona, akit Ukrajnában bíróság elé állítottak háborús bűntett elkövetésének vádjával. Az ukrán Szabadság Rádió szerint a bírósági eljárás "a háború törvényeinek és szokásainak megsértése" címén zajlik ellene.

A nyomozás megállapította, hogy a vádlott február 28-án a Szumi megyei Csupahivka községben egy fegyvertelen lakosra lett figyelmes, aki kerékpárt tolva sétált az út szélén, miközben telefonon beszélt valakivel. Sismarin több célzott lövést adott le a 62 éves áldozat fejére egy Kalasnyikov gépkarabélyból.

A férfi a helyszínen életét vesztette, mindössze néhány tíz méterre az otthonától - idézett az UNIAN a vádiratból. A tárgyaláson az ügyész egy rövid vádiratot olvasott fel. A katona közölte, hogy teljes mértékben elismeri bűnösségét. Kijelentette azt is, hogy kész tanúskodni az ügyben.


Huszonkét igazolt kivégzés, kilenc további jogtalan gyilkossság, hat esetben emberrablás, míg hét további esetben kínzás bizonyítható a HRW jelentése szerint     Fotó: Twitter


Sisimarin elfogásának körülményeiről nem közöltek információt az ukrán hatóságok. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) május elején már közzétett egy videófelvételt az orosz katona kihallgatásáról, amelyen beismerte, hogy - felsőbb parancsra - agyonlőtt egy civil lakost Szumi régióban.

Ukrán hírforrások szerint a vádiratot az ügyészség május 11-én adta át a bíróságnak. A 21 éves orosz harckocsiegység-parancsnokra tíz évtől életfogytiglanig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A Human Rights Watch újabb kétségbevonhatatlan háborús bűntetteket dokumentált Ukrajnában. A vezető emberjogi szervezet bejelentette, hogy további nyilvánvaló orosz bűntetteket dokumentáltak az inváziós erők által korábban megszállt kijevi és csernihivi régiók területén.

Az orosz csapatok február végén és március folyamán civileket kínoztak, illetve gyilkoltak meg, akiket tömegsírokban hantoltak el. Huszonkét igazolt kivégzés, kilenc további jogtalan gyilkossság, hat esetben emberrablás, míg hét további esetben kínzás bizonyítható a jelentés szerint. Huszonegy polgári személy számolt be jogtalan fogvatartásról, embertelen, megalázó körülményekről fogvatartásuk során a szervezetnek. Az esetek mindezidáig csak részben lettek feltárva – hangsúlyozta a HRW.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek