393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mégis eladhatod 10 éven belül a zöld hitelből vásárolt új lakásodat

10perc.hu
2021. 10. 27.

Ha eladod az ingatlant és előtörleszted a hitelt, akkor ez nem jár számodra semmilyen negatív hatással.

A fix, 2,5 százalékos kamatozású, október 4-től elérhető zöld hitel egy igen kedvező lehetőség az új lakást vásárlók, építkezők számára. Amint arról már a 10perc.hu is írt, a kedvezményekért cserébe azonban teljesítened kell a zöld hitel igénylési feltételeit.

  • Kizárólag újépítésű lakás vásárlására, építésére fordítható a kölcsön.
  • Csak alacsony energiaigényű ingatlan finanszírozható meg a kölcsönből. (Az energetikai besorolásnak el kell érnie a “BB” kategóriát, a primer energiaigény pedig nem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.)
  • Egy adósnak egy zöld hitele lehet.
  • Az adós mellett még legfeljebb további 3 adóstárs szerepelhet az ügyletben.
  • Kizárólag az adós és a társigénylők szerezhetnek az ingatlanban tulajdonjogot.
  • Minden tulajdonszerzőnek legalább 10 évig életvitelszerűen a lakásban kell élnie.

A kölcsön kamata futamidő végéig fix 2,5 százalék, a maximális hitelösszeg pedig 70 millió forint. Sőt, ebből a 70 millió forintból 10/15 millió forint akár kamatmentes is lehet, amennyiben legalább két gyermek után igénybe veszed a csok támogatást is. Ilyen kedvező feltételekkel eddig nem találhattál a hitelpiacon lakáskölcsönt.


Megvan a megoldás arra, ha családot alapítanál, úgy pedig már kicsi lenne számodra, számotokra a kinézett lakás     Fotó: freepik.com


De mi van akkor, ha az előírt 10 év alatt megváltozik az élethelyzeted, ami miatt elköltöznél a megvásárolt lakásból. Családot alapítanál, úgy pedig már kicsi lenne számodra, számotokra a kinézett lakás. Erre is van megoldás a bankmonitor.hu szakértői szerint.

Ugyanis, ha eladod az ingatlant és előtörleszted a hitelt, akkor ez nem jár számodra semmilyen negatív hatással. De hogy is lehet ez? Ebben az esetben a kamatemelkedés már nem fogja érinteni a kölcsönödet, hiszen azt az eladással egy időben kifizetted.

A büntetőkamatot pedig arra az időszakra kellene megfizetned, amely alatt megsértetted a feltételt: ha a ház eladásáig az ingatlanban laktál, akkor nem sértetted meg ezt az elvárást a kölcsön előtörlesztéséig, vagyis a büntetőkamat sem kellene fizetned.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek