395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Megállítottuk Brüsszelt! 5300 milliárd forint támogatás helyett 2300 milliárd lehívását teszi lehetővé az Európai Bizottság

10perc.hu
2022. 11. 30.

Az EB azt javasolja a többi uniós tagállam kormányainak, hogy 3000 milliárd forintot csak a jogállamiság előírt és elvárt teljesülését követően tegyék elérhetővé.

Meghozta a döntését az Európai Bizottság az uniós pénzügyi kötelezettségvállalás Magyarországnak jutó felzárkóztatási támogatásokkal kapcsolatban. A brüsszeli testület szerint továbbra is kockázatok fenyegetik az európai uniós támogatások szabályszerű felhasználását és ezzel összefüggésben a jogállamisági normák tiszteletben tartását.

Ez pedig azt jelenti, hogy a visszatartott, összesen 13,3 milliárd euróból – ami a jelenlegi árfolyamon 5300 milliárd forint – az Európai Bizottság azt javasolja az uniós tagállamok kormányainak, hogy a jogállamisági előírások teljesítéséig függesszenek fel 7,5 milliárd euró, azaz 3000 milliárd forint pénzügyi kötelezettségvállalást a Magyarországnak jutó felzárkóztatási támogatásokból.



Ugyanakkor a brüsszeli testület ezzel egyidejűleg szigorú kondíciók mellett rábólintott a magyar helyreállítási tervre. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását 5,8 milliárd euró – mintegy 2300 milliárd forint – vissza nem térítendő támogatás címen lehetővé teszi Magyarország számára.

Hirdetés

További cikkek