EUR: 410,55 Ft
USD: 391,90 Ft
CHF: 416,16 Ft
GBP: 475,41 Ft
HRK: 54,34 Ft
RON: 83,51 Ft
RSD: 3,50 Ft

Mai névnap:

Meg kellett semmisíteni a választók adatairól szóló pártnyilvántartásokat

10perc.hu
8 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehetett felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos.

A hatályban lévő törvények értelmében vasárnap 16 óráig meg kellett semmisíteniük az országgyűlési választáson induló pártoknak és jelölteknek a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok (választási irodától kapott) adatait. A népszavazási eljárásban a kezdeményező kormány, valamint az Országgyűlésben frakcióval jelentkező pártok igényelhették az adatokat.

A választási eljárásról szóló törvény (Ve.) lehetővé teszi az országgyűlési választásra nyilvántartásba vett jelölteknek, hogy a kampány céljaira a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét igényeljék az illetékes választási irodától, a listát állító pártok ugyanezeket az adatokat a Nemzeti Választási Irodától (NVI) kaphatták meg.

Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehetett felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. A megsemmisítésről készült jegyzőkönyvet pedig a jelölt és a jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.