393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Még jobban el akarják lehetetleníteni a pedagógusok sztrájkjogait

10perc.hu
2022. 05. 19.

Az új elképzelések szerint a tanórák 50 százalékát kell megtartani, de folyamatos felügyeletet kell biztosítania az iskolának, lehetőleg az osztályok összevonása nélkül.

Miután rövidesen megszűnik a Covid miatt bevezetett veszélyhelyzet, az Országgyűlés törvényalkotói bizottsága több jogszabályon, többek között a pedagógussztrájk szabályozásán is változtatni akar. A változtatás érinti a pedagógusok sztrájkja alatti elégséges szolgáltatást.

Az új szabályozás tervezete alapján nem maradhat el tanóra az érettségi előtt álló osztályokban, de nem szenvedhet csorbát a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása sem. Más esetben a tanórák 50 százalékát kell megtartani, de folyamatos felügyeletet kell biztosítania az iskolának, lehetőleg az osztályok összevonása nélkül.

Az indoklás szerint a munkabeszüntetéssel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy az sztrájk vagy polgári engedetlenség. Nos, az utóbbi ugyanis nem jogi kategória, hanem politikai megnyilvánulás, a munkavállaló jogszerűen csak a sztrájkjogát gyakorolhatja, így ha valaki ezzel ellentétesen cselekszik, annak jogkövetkezményei vannak.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek