393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Autó

Mazda: kötelez az évszázados múlt

10perc.hu/Kiss B. László
2021. 11. 20.
Mazda: kötelez az évszázados múlt

József Attila egy verssel, a japán márka egy különleges kiadással lepte meg magát és vásárlóit a születésnapján, amely nagyon jól sikerült.

Száz év magány a legkevésbé sem volt jellemző a Mazdára. A japán autómárka legalább annyira népszerű volt ebben az egy évszázadban, mint Gabriel García Márquez kolumbiai író 1967-ben kiadott nagy sikerű remekműve. A jubileumot különleges sorozattal ünnepelte a Mazda.

A történethez tartozik azért, hogy az első Mazda személyautó csak 1960-ban gördült ki a hirosimai gyárból, ám a márka gyökerei egészen az 1920-ban alapított Toyo Cork Kogyo szerszámgyártóig nyúlnak vissza, s 1931-ben debütált a háromkerekű Mazda-go, majd jöttek a haszonjárművek. Ezért hát a százas jubileum.



Az Edition 100 különkiadások az 1960-as Mazda R360 típust idézik, annak a színtémájára alapozva. A különleges modelleket ugyan nem nagy különbségekkel látták el, de azért jobban megnézve, felismerhető. Például mindegyik modell fehér gyöngyház metál színű (hivatalosan snowflake – hópehely színű), fekete vagy ezüst alufelnikkel, valamint ott van rajtuk a 100. évfordulós embléma.

Azt tényleg csak a sasszeműeknek tűnik fel, hogy a felnikupakokra és az első lökhárítóra 100 éves jubileumi logót tettek. A legkönnyebben az MX-5 élményautón vehető észre, hogy az a különkiadás. A bordó tetőt csak ez a kivitel kapta meg, s nagyon jól áll ez a színkombináció a kis édességnek. De ha megnézzük bármelyik másik ünnepei Mazdát, összességében elmondhatjuk mindről, hogy sportos lett az összhatás ezekkel a megoldásokkal.



A Mazda megadta a módját, minden jubileumi modellben vörös szőnyeg fogadja az utazót. Belül azért jobban látni az egyediséget, s könnyebben felismerhető, mivel a teljes beltér, még a padlóborítás is burgundi vörös színben pompázik, s a borvörös bőrülések fejtámlájában, valamint a kulcson is ott van a jubileumi logó.

A fehér bőr felületek a műszerfalon és az ajtókon nagyon jól passzolnak a burgundi ülésekhez. Ezek a Mazda legjobban felszerelt modelljei közé tartoznak, így hát minden extra bennük van, ami csak megtalálható a polcon a márka repertoárjában.



A limitált szériás 100. évfordulós különleges kiadású modelleket 2020 őszén kezdték forgalmazni, s a márka teljes palettájából (Mazda2, Mazda3, Mazda6; CX-3, CX-30, CX-5, CX-8, valamint MX-5 és MX-5 RF) lehet választani. Műszaki tekintetben semmiben sem különböznek más kivitelektől, kizárólag a design az, ami egyedivé teszi ezeket a kocsikat. A különlegességnek ára van, de ez nem új, a Mazdát sosem adták tucatáron, mivel nem is az.

Főkép forrása:
10perc.hu

További cikkek