Mai névnap:

Máris visszaütött az ingatlanpiacra a zöld hitelek felfüggesztése

10perc.hu
2 hete
Kiemelt kép: freepik.com

Látványosan visszaestek a tranzakciószámok, ráadásul ezúttal – a covid-járványtól eltérő módon – ezúttal elmaradhat a gyors felpattanás.

Májusban és júniusban az év eleji szint kétharmadára csökkent az ingatlan adás-vételi tranzakciók havi száma. Hasonló jelenségre legutóbb a koronavírus-járvány kirobbanását követő hónapokban volt csak példa, amit egy felpattanás követett, de ez most valószínűtlen. A szakemberek szerint a visszaesés legfőbb oka a zöld hitelek felfüggesztése.

Ennek köszönhetően sokan úgy döntöttek, inkább kivárnak, ráadásul az sem világos még, vajon jövőre milyen családtámogatási rendszer marad meg 2023-ban. Úgy tűnik, hogy továbbra is elérhető lesz a babaváró kölcsön, és esetleg, ma még nem ismert, újabb támogatási formákra is lehet számítani. Ugyancsak hat a piacra a jelenlegi forintárfolyam, valamint a most már folyamatosnak mondható jegybanki kamatemelés.

Manapság az emberek nem ingatlanban, hanem devizában tartják a megtakarításaikat, ugyanis az elmúlt időszak jelentős forintgyengülése miatt az euró és a dollár sokkal értékállóbb. Sok ingatlanos úgy véli, rövidesen eljön az az idő, hogy az ingatlanok árát is euróban adják majd meg a tulajdonosok. Hacsak a forint nem erősödik vissza…
Hirdetés
Hirdetés