EUR: 408,78 Ft
USD: 388,17 Ft
CHF: 415,11 Ft
GBP: 476,48 Ft
HRK: 54,13 Ft
RON: 82,89 Ft
RSD: 3,48 Ft

Mai névnap:

Máris milliárdokat hozott az államnak az extraprofitadó

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: freepik.com

Augusztus volt az első hónap, amikor a légitársaságok hozzájárulása különadó bevételei – összesen 3,272 milliárd forint – meg is jelentek már az állami büdzsében.

Aránylag hamar realizálódott a kormány bevételei között a többek között a légitársaságokra kivetett extraprofitadó. A Pénzügyminisztérium nyilvánosságra hozott augusztusi adatai között ugyanis augusztus 20-i befizetéssel megjelent 3,272 milliárd forint a légitársaságok hozzájárulása címszó alatt.

A portfolio.hu megírta, hogy bár a rendelet is, és az alábbi minisztériumi táblázat is "légitársaságok hozzájárulásának" nevezi az új különadót, nem ők az adó alanyai. A hozzájárulás fizetésére kötelezett az Lt. szerinti földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet. A hozzájárulás alapja a légi személyszállítási tevékenység keretében, földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezet által kiszolgált légi jármű belföldről induló utasainak száma, a tranzit utasokat kivéve.

A hozzájárulást tehát utasonként kell megfizetni (3900 forint, illetve 9750 forint), ám a kiszolgáló cég a gyakorlatban továbbhárítja azt a légitársaságokra, amelyek aztán beépítik a repjegyek árába, és végső soron ezt a 3 milliárd forint feletti összeget az utasok fizették be a büdzsébe.

A kormány előzetes várakozásai szerint 30 milliárd forint jöhet be a légitársaságok extraprofitadójából ennek most bő egytizede jött össze egyetlen hónap alatt. Ismert továbbá, hogy a légitársaságok különadója nem tűnik el két átmenetinek mondott év után sem: stabilan 30 milliárd forintos bevétellel számol a kormány minden évben a 2022-2026 közötti időszakban.
Hirdetés
Hirdetés