Mai névnap:

Máris megvan az új német kormánykoalíció?

10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: France24

A Szociáldemokrata Párt (SPD) jelöltje, Olaf Scholz lesz nagy valószínűséggel Németország következő szövetségi kancellárja, miután az SPD előzetes megállapodásra jutott a Zöldekkel valamint a liberális Szabaddemokrata Párttal (FDP) az új kormánykoalícióról.

A három párt a szociáldemokraták szeptember 26-ai választási győzelme óta folyamatosan tárgyal a közös kormányalakításról. Olaf Scholz egy új kezdet lehetőségéről beszélt riporterek előtt, kijelentve, hogy hamarosan felállhat az új német kormány.

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke szerint a Fejlődés koalíciója jöhet létre, mely biztosíthatja, hogy a következő évtized a megújulás évtizede legyen Németországban. A megállapodás megteremti az alapot a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdéséhez a három párt között – írja az AFP.

Mindez azt is jelenti egyben, hogy a mostanáig kormányzó kereszténydemokrata CDU-CSU pártszövetség ellenzéki szerepre készülhet a következő kormányzati ciklusban, miután a világháború lezárása óta eltelt időszak legrosszabb választási eredményét volt kénytelen elkönyvelni.

Armin Laschet, a CDU vezetője és egyben kancellárjelöltje közölte: pártja továbbra is nyitott egy a CDU részvételével felálló új kormány megalakításával kapcsolatos tárgyalásokra. A királycsináló Zöldek és a szabaddemokraták azonban az SPD-vel képzelik el a jövőbeni közös kormányzást, így egy úgynevezett közlekedés lámpa koalíció kormányozza majd várhatóan Németországot (az SPD színe a piros, a Zöldek zöldek, míg a szabaddemokraták színe a sárga).

A nagy vesztesnek tűnő CDU decemberi kongresszusán tisztújításra is sor kerül a párt vezetésében, Laschet pedig elnöki pozícióját is elveszítheti. Az új német kormány karácsony előtt alakulhat meg a várakozások szerint. Az új koalíciót alkotó pártok együttesen a szavazatok 62 százalékát gyűjtötték be a szövetségi választások során.

A Zöldek programjában természetesen hangsúlyos a környezetvédelem, míg az FDP az német üzleti körök iránt elkötelezett. Olaf Scholznak, aki Merkel mellett alkancellár és pénzügyminiszter is, hidat kell építenie a két párt elképzeléseinek összehangolása érdekében. Scholz támogatottsága nagyon magas Németországban: a választópolgárok 75 százaléka szerint jó kezekbe kerül az ország, ha ő lesz a következő kancellár.
Hirdetés
Hirdetés