EUR: 389,48 Ft
USD: 361,73 Ft
CHF: 391,65 Ft
GBP: 435,38 Ft
RON: 79,43 Ft
RSD: 3,32 Ft

Mai névnap:

Már tárgyalja a kormány, rövidesen kiderül, mekkora nyugdíjemelésre számíthatnak januárban az idősek

10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Facebook/Varga Mihály

Varga Mihály pénzügyminiszter megkezdte a megbeszéléseket a gazdasági kabinettel a szépkorúak illetményének újabb emeléséről.

Egyre biztosabbak lehetnek az idősek azzal kapcsolatban, hogy januártól újabb nyugdíjemelés várható. Ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter saját közösségi oldalán jelentette be, a gazdasági kabinetben elkezdődtek az erről szóló tárgyalások.

"Novemberben nyugdíjprémiumot és nyugdíj-kiegészítést fizettünk. Januártól újabb nyugdíjemelés várható. Februárban érkezik a 13. havi nyugdíj" - olvasható a pénzügyminiszter bejegyzésében.

Korábban beszámoltunk róla, hogy akik banki átutalással kapják a nyugdíjukat, azok már december 2-án hozzáférhetnek az esedékes összeghez. Ám nem árt majd takarékoskodniuk, ugyanis az utalási rend szerint legközelebb csak 2023. január 12-én kapnak nyugdíjat, és a két dátum között ott vannak a karácsonyi ünnepek a jelentősen megemelkedett kiadásokkal együtt.


Januártól újabb nyugdíjemelés várható, a mértéke egyelőre nem ismert    Fotó: Freepik


Arról jelenleg még nem tudni, hogy a januári emelés mekkora lesz. Ahogy azt a 10perc.hu is megírta, jelenleg nem lehet kizárni azt sem, hogy a magyarországi átlagnyugdíj összege 2023-ban 200 ezer forint fölé emelkedne.

A Pénzcentrum úgy véli, még zajlik a számolás és az egyeztetés is az emelés mértékéről. Ugyanis a nyugdíjemelés mértékénél a kormányzat figyelembe szokta venni az inflációs várakozásokat, ez pedig 2023-ra akár 17,5 százalékos is lehet. Ennek alapján pedig egyáltalán nem kizárt, hogy jövőre akár 14-17%-os nyugdíjemelést kapnak a szépkorúak.