395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Már kilencezer éve söröztek Kínában

10perc.hu
2021. 09. 19.

A sörivás a holtaknak való rituális tiszteletadás része volt 9000 évvel ezelőtt, amire egy temetkezési helyen talált ősi edények elemzésével találtak bizonyítékot a korai sörfőzésre.

Ki gondolná, hogy a folyékony kenyér, a sör is Kínából származik. Egy legújabb kínai tanulmány szerint már kilencezer éve elkezdődött a sörkészítés Kínában, pontosan ezer évvel korábban az eddig véltnél. A sörivás a holtaknak való rituális tiszteletadás része volt 9000 évvel ezelőtt, amire a kutatók a Csiaotouban végzett ásatáson egy temetkezési helyen talált ősi edények elemzésével találtak bizonyítékot a korai sörfőzésre.

Az ásatáson egy 80 méter hosszú, 50 méter széles sírdombban, három méterrel a földfelszín alatt találták meg az ősi edényeket. A környéken településmaradványokat nem találtak. A sírdombban két ember csontmaradványait és különböző kerámiákat fedezték fel, és a tanulmány szerint ezek a leletek valószínűleg "a világ legkorábbi ismert festett kerámiái".



Az elemzésben szereplő 20 edényből hét olyan hosszú nyakú edény lehetett, amelyekből alkoholt ittak és összefüggésbe hozhatók a sörerjesztéssel, és amelyek természetes módon nem fordulnak elő. A tanulmány társszerzője, Vang Csia-csing antropológus elmondta, hogy a 9000 éves sör nem hasonlított a mai sörökre, enyhén erjesztett, édes ital volt, amely valószínűleg zavaros is lehetett.

A tanulmányban ismertetett eredmények felülírják a korábbi kutatásokat, amelyek szerint Kínában a penészgombát legkorábban mintegy 8000 évvel ezelőtt használták az erjesztési folyamatokban.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek